Košická Furča hlási vynovené ihriská či chodníky

437x
09. December 2021
Mestská časť Košice-Dargovských hrdinov sa môže popýšiť viacerými hotovými projektami
 Na Furči dostali nový šat aj ihriská. Foto: Mestská časť Košice-Dargovských hrdinov
 
Mestská časť Košice-Dargovských hrdinov sa môže popýšiť viacerými hotovými projektami a investičnými aktivitami, ktoré sa jej podarili zrealizovať v druhom polroku tohto roka.
 
Ako informovala mestská časť na svojej webovej stránke, nový šat hlásia nielen detské ihriská, ale aj chodníky či schodiská.
 
Vynovené detské ihriská
 
K rekonštrukcii a modernizácii štyroch detských ihrísk došlo v poslednej dekáde kalendárneho roka 2021. Konkrétne išlo o ihriská na Postupimskej, Kurskej, Buzuluckej a Ovručskej ulici. 
 
„Udialo sa tak na základe zmluvy o finančnej spoluúčasti podpísanej so Správou mestskej zelene v Košiciach. Väčšia časť finančných prostriedkov na modernizáciu detských ihrísk na Furči bola hradená z rozpočtu našej mestskej časti a práce realizovala Správa mestskej zelene,“ priblížila mestská časť s tým, že nový šat dostalo aj hokejové ihrisko na Jegorovovom námestí, kde sa vynovili mantinely, bránky a ochranné siete a vynovilo sa tiež aj detské športovisko na Bielocerkevskej ulici.
 
 
Chodníky i schodiská
 
Mestská časť tiež uviedla, že ešte v jeseni boli opravené a rekonštruované viaceré chodníky. Časť finančných prostriedkov na ich obnovu išla z rozpočtu mestskej časti, ďalšiu časť uhradilo mesto Košice. Opravené chodníky hlási napríklad Exnárova pri konzervatóriu, Kalinovská, Benadova, Bielocerkevská, Maršala Koneva.
 
Rekonštrukciou prešli aj schodiská pri Poliklinike Východ a OC Latorica. Ďalej na Benadovej, Kalinovskej, Buzuluckej a Postupimskej.
 
Na Furči vznikli aj nové svetelné body na parkovisku na Adlerovej 2, na Ulici sv. Rodiny nad Poštou 22, na prepojovacom chodníku medzi Postupimskou a Povstaním českého ľudu, pred OC Laborec pri vchode do miestneho úradu.
 
Priestor pri kostole sa zmení na nepoznanie. Foto: Mestská časť Košice-Dargovských hrdinov
 
Priestor pri chráme sa zmení na park
 
Mestská časť zároveň dodala, že v novembri začali v lokalite pred gréckokatolíckym kostolom na Exnárovej ulici stavebné práce súvisiace s revitalizáciou tejto oblasti.
 
„Odstránili sa staré betónové plochy a panely, ktoré sa v tejto lokalite nachádzali ešte z čias výstavby sídliska. Vo viacerých etapách sa bude rozširovať už existujúci park, vo finálnej fáze pribudnú chodníky, lavičky, osvetlenie, výsadba, vznikne priestor pre komunitnú kaviareň. Na úpravu územia v roku 2021 využije mestská časť účelovú dotáciu z mesta Košice. Vzhľadom na to, že naša samospráva má dlh voči štátnemu rozpočtu, nie je možné uchádzať sa o externé zdroje. Preto bude revitalizácia financovaná z rozpočtu mestskej časti, spresnila mestská časť s tým, že hlavná etapa sa bude realizovať v roku 2022 a celková investícia do celého projektu by mala predstavovať zhruba 150-tisíc eur.
(11:40, red) 
Diskusia
Pridať komentár