V Košiciach sa začala Adventná kvapka krvi

594x
07. December 2021
Darovať krv môžu aj očkovaní proti COVID-19
UNLP prišla s myšlienkou – Adventná kvapka krvi. Foto: UNLP
 
Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice (UNLP) pozýva všetkých dobrých ľudí, ktorých zdravotný stav to umožňuje, aby využili čas Adventu na darovanie toho najdôležitejšieho, čo dokáže zachrániť ľudský život – kvapky krvi.
 
Informovala o tom v utorok (7. 12.) hovorkyňa UNLP Monika Krišková s tým, že hoci je lockdown, ktorý neumožňuje organizovať populárne spoločné firemné odbery, UNLP prišla s myšlienkou – Adventná kvapka krvi.
 
Šírenie posolstva
 
„V mene našich pacientov pozývame ľudí, aby prišli počas Adventu a pokojne aj potom, darovať ten najvzácnejší dar, vlastnú krv. Nikto z nás nevie, kedy ju budeme my sami, alebo naši blízki potrebovať,“ povedal generálny riaditeľ UNLP Ján Slávik.
 
Hoci darcov nebude sprevádzať osobne Mikuláš, každý si s mikulášskym maskotom môže pri odbere spraviť adventnú fotografiu a pripojiť ju na sociálne siete. Darcovia tak zároveň pomôžu šíriť posolstvo Adventná kvapka krvi s UNLP pre našich pacientov medzi ostatných.
 
 
Situáciu s nedostatkom krvi nepodceňujú
 
Ako uviedol výkonný riaditeľ nemocnice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa, krv je pre našich pacientov veľmi potrebná a vzácna. Potrebujú ju po úrazoch aj pri akútnych chirurgických zákrokoch. Najviac krvi sa spotrebuje pri liečbe transfúznymi prípravkami na Klinike hematológie a onkohematológie napríklad pri hemoterapii.
 
„Žiadame potenciálnych darcov a širokú verejnosť, aby situáciu nepodceňovali. Všetkým, ktorí sa rozhodnú darovať krv v mene pacientov ďakujem,“ povedal Beňa.
 
Vítajú každého darcu
 
Ako ďalej uviedla hovorkyňa, nedostatok krvi komplikuje aj situácia v súvislosti s vakcináciou darcov proti COVID-19, iných trápia postcovidové zdravotné ťažkosti.
 
„Darcami sa však môžu stať aj očkovaní, alebo tí, ktorí sa na očkovanie chystajú. Darovať krv je možné najskôr 14 dní po každom očkovaní mRNA vakcínou (Pfizer/BioNTech, Moderna) alebo proteínových vakcín (Novavax, Sanofi) a najskôr 28 dní po podaní každej dávky vektorových vakcín (napríklad Johnson&Johnson). Po darovaní krvi je možné absolvovať očkovanie za 24 hodín, ak nie sú žiadne ťažkosti súvisiace s odberom krvi. Ak sa u vás do 14 dní po darovaní krvi, objavia príznaky respiračného ochorenia alebo zvýšená teplota nad 37°C, neodkladne kontaktujte NTS Košice,“ dodala hovorkyňa s tým, že zdravotníci z Národnej transfúznej služby Košice (NTS) sú denne k dispozícii pre skúsených darcov aj pre prvodarcov. Objednať sa môže každý individuálne vopred telefonicky: +421 910 833 191.
(12:54, red)
Diskusia
Pridať komentár