Koronavírus zatvára školy aj v Košickom kraji, župa hlási ohniská nákazy

456x
07. December 2021
Pozitívnych je 607 študentov
Zatvorených je 22 stredných škôl. Ilustračná foto: pexels.com
 
Vážna situácia v súvislosti s koronavírusom je aj na stredných školách v Košickom kraji, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK).
 
Ako v pondelok informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, župa je zriaďovateľom 63 stredných škôl po celom kraji, pričom k pondelku (6. 12.) prebieha dištančné vzdelávanie na 22 z nich.
 
O prerušení prezenčnej výučby rozhodli Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ).
 
„Dištančne sa preto aktuálne vzdelávajú študenti všetkých stredných škôl v okresoch Gelnica, Spišská Nová Ves a Rožňava, ktorí sa už do Vianoc do lavíc nevrátia. Podobná situácia je aj na ďalších školách v kraji. Kvôli zhoršeniu epidemiologickej situácie ministerstvo školstva rozhodlo, že vianočné prázdniny v tomto roku začnú skôr ako zvyčajne, a to už od 18. decembra,“ vysvetlila Terezková.
 
 
Koronavírus potvrdili u 607 študentov
 
Hovorkyňa uviedla, že ohnisko nákazy je aktuálne na 22 školách v Košickom kraji. Na ôsmich školách v okrese Spišská Nová Ves, na šiestich v okrese Rožňava, na piatich v okrese Košice, na dvoch školách v okrese Gelnica a na jednej škole v Michalovskom okrese, kde prebieha výučba na diaľku.
 
„Aktuálne sa koronavírus potvrdil u 607 študentov a 164 pedagogických a nepedagogických zamestnancov župných stredných škôl. Zriaďovatelia škôl sa od nového školského roka riadi pri školách podľa nových opatrení. V prípade zhoršeného stavu ich majú právo zatvoriť Regionálne úrady verejného zdravotníctva,“ skonštatovala.
 
Pokračujú v očkovaní
 
KSK aj naďalej vyráža za záujemcami o vakcínu do obcí a miest. Doposiaľ podal viac ako 308-tisíc vakcín proti ochoreniu COVID – 19, z toho vyše 60-tisíc výjazdovo.
 
Výjazdová očkovacia služba bude tento týždeň očkovať v 40 obciach, napríklad v Lekárovciach, Rejdovej, Spišských Vlachoch, Ždani, Rudníku, Margecanoch a ďalších. Cesta očkovacieho autobusu povedie tiež do Rožňavy, Trebišova, Dobšinej, Kráľovského Chlmca, Čiernej nad Tisou či Veľkých Kapušian.
 
Očkovanie bude prebiehať aj v košických nákupných centrách či na košickej železničnej stanici.
 
Počas víkendu bude opäť v prevádzke veľkokapacitné očkovacie centrum v Košiciach. Sobota (11. 12.) je vyhradená pre všetky tri dávky vakcíny Moderna, pričom popoludní budú zdravotníci podávaťjednodávkový Janssen aj dvojdávkový Pfizer.
 
„V nedeľu (12. 12.) dopoludnia sa tam bude podávať vakcína od Pfizer/BioNTech deťom, neskôr aj dospelým. V ten istý deň bude otvorené aj očkovacie centrum v Michalovciach, kde sa bude podávať vakcína Pfizer. V pondelok (13. 12.)bude k dispozícii vakcinačné centrum v Spišskej Novej Vsi, kde budú zdravotníci podávať všetky ti dávky vakcíny od Moderny,“ dodala Terezková
(9:35, red)
Diskusia
Pridať komentár