Na Mikuláša sa v Prešove rozsvieti vianočná výzdoba a odštartuje Mapa Vianoc

939x
06. December 2021
Tradičné vianočné stánky na Hlavnej ulici aj tento rok nahradí Mapa Vianoc
V centre nájdete aj nádherný drevený Betlehem z rúk šikovného rezbára Juraja Antoňáka. Foto: FB/Mesto Prešov - Oficiálna stránka
 
V centre Prešova sa v pondelok (6. 12.) kompletne rozsvieti vianočná výzdoba. V tento deň sa po prvýkrát rozžiari aj vianočný stromček pred Konkatedrálou sv. Mikuláša, ktorý je vyzdobený v zlatých farbách v kombinácii s briliantovou bielou a červenou.
 
Rozsvietenie prešovskej vianočnej výzdoby bude zároveň symbolickým štartom úspešnej Mapy Vianoc s vianočnými pochúťkami, uviedlo mesto Prešov na svojej webovej stránke.
 
„Zatiaľ nevieme ako dlho potrvá celoštátny lockdown a núdzový stav, a preto sme sa rozhodli spustiť Mapu Vianoc práve na sviatok svätého Mikuláša, kedy zároveň rozsvecujeme výzdobu. Keďže v kaviarňach a gastro prevádzkach je povolený iba predaj cez okienko, veríme, že Prešovčania si vychutnajú svoj obľúbený nápoj aspoň cestou z práce či do obchodu,“ povedala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
 
 
Až 70 gastro prevádzok
 
Súčasťou prešovskej Mapy Vianoc je tento rok viac ako 70 gastro prevádzok, ktoré si pripravili rozmanitú ponuku vianočných nápojov a špecialít. Ktorúkoľvek z nich je možné nájsť pomocou prehľadnej online mapy.
 
„S ohľadom na vážnosť pandemickej situácie na Slovensku, žiadame všetkých majiteľov zapojených prevádzok ako aj účastníkov Mapy Vianoc o dôsledné dodržiavanie všetkých platných opatrení a nariadení z úrovne štátu,“ zdôraznilo mesto.
 
Vianočné novinky
 
V rámci vianočnej výzdoby pribudlo tento rok v meste aj niekoľko noviniek. V Južnom parku sa nachádzajú napríklad svetelné inštalácie so zimnými motívmi, ktoré čakajú na svoje prvé rozsvietenie.
 
„Ide o 3D anjela, kvety, ľadové kryštály, vianočné gule a hviezdu, ktoré pripravilo PKO. Nové svetelné inštalácie doplní aj tradičná rodinka veselých tučniakov. Chýbať nebude ani tradičný drevený betlehem z dielne rezbára Juraja Antoňáka. O skrášlenie priestranstva pozdĺž Konkatedrály sv. Mikuláša sa postarajú žiaci prešovských základných a umeleckých škôl, ktorí vyzdobia alej malých vianočných stromčekov. Adventnú atmosféru v centre mesta ešte viac umocní vianočná hudba, ktorá sa bude niesť pešou zónou z okien Hotela Senátor,“ dodalo mesto.
(10:08, red)
Diskusia
Pridať komentár