Pripravovaný rozpočet Košíc na budúci rok je už známy, v pláne sú viaceré investície

686x
06. December 2021
Mestské časti si rozdelia vyše 14 miliónov eur
Primátor Košíc Jaroslav Polaček Foto: FB/Jaro Polaček
 
Mesto Košice zverejnilo na svojich webových stránkach návrh Programového rozpočtu mesta na roky 2022 - 2024. Východiskom pre jeho spracovanie bol Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja mesta Košice a jeho funkčnej oblasti 2022–2027 a Akčný plán rozvoja mesta Košice 2022-2024 rešpektujúci finančné možnosti mesta.
 
Informovalo o tom mesto Košice na svojej webovej stránke s tým, že rozpočet predloží na najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva 16. decembra primátor Jaroslav Polaček.
 
 
Najviac pre školstvo či dopravu
 
„Celkové príjmy navrhovaného budúcoročného rozpočtu predstavujú 265,08 milióna eur, jeho výdavková časť 263,98 milióna eur. Z prebytku vo výške 1,1 milióna eur, predstavuje milión eur poplatok za rozvoj, ktorý je účelovo určený na prerozdelenie medzi mesto a mestské časti v nasledujúcich rokoch,“ vysvetlilo mesto.
 
Ako uviedol magistrát, najväčšiu výdavkovú položku rozpočtu tvorí školstvo. Investície do oblasti vzdelávania prevyšujú 96,5 milióna eur, čo je takmer 37 percent celého rozpočtu. Druhou najväčšou položkou bude doprava, kam pôjde takmer 54,1 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast vyše 37,5 percenta. Takmer polovicu z tejto sumy 25,5 milióna eur pôjde do Dopravného podniku mesta Košice (DPMK), ktoré ich využije na prevádzku MHD a niektoré investície.
 
Historicky najviac peňazí pôjde pre mestské časti
 
V plánovanom rozpočte je vyčlenených historicky najviac peňazí pre mestské časti, ktoré si celkovo rozdelia takmer 14,23 milióna eur. Okrem podielových daní a daní za psa vo výške 12,77 milióna eur dostanú aj účelové transfery v celkovej výške 1,28 milióna eur na verejnoprospešné služby a svoje rozvojové projekty.
 
„Mestské časti dostanú aj kompenzáciu za výpadok príjmov mestských častí z hazardných hier, ktorý by mal byť v nasledujúcom roku v celkovej výške 185-tisíc eur. V nasledujúcom období táto kompenzácia vzrastie každý rok o rovnakú sumu a v roku 2026 bude predstavovať 925-tisíc eur. V medziročnom porovnaní o 13 percent peňazí navyše a to takmer 13,54 milióna eur pôjde do rozpočtovej kapitoly Sociálne mesto. Suma vo výške 3,4 milióna eur je vyčlenená na terénnu opatrovateľskú službu, čo predstavuje 6-percentný nárast výdavkov,“ povedalo mesto.
 
 
Peniaze z eurofondov
 
V pláne rozpočtu na budúci rok je zapracovaný aj predpokladaný príjem z eurofondov vo výške 17,7 milióna eur. Mesto bude môcť z týchto zdrojov čerpať peniaze na projektovú dokumentáciu pre ďalšiu časť Modernizácie električkových tratí, rekonštrukciu Slaneckej cesty a príslušných stavieb, modernizáciu zastávok MHD, cyklochodníky ako aj rekonštrukciu a modernizáciu škôl a školských zariadení vrátane odborných učební.
 
„Nebude chýbať ani podpora projektov Dobrá správa vecí verejných, regenerácie vnútroblokov a verejných priestranstiev vrátane Zlepšenia enviromentálnych aspektov vnútrobloku Húskova - Hemerkova alebo Smart City Košice. V rámci projektu Košice reagujú na klimatickú zmenu – spoločne dosiahneme viac - SK Climate sa komplexne zateplení strecha na budove magistrátu a pribudne tam aj fotovoltaický systém a zmodernizuje sa osvetlenia. V pláne je aj dažďová záhrada so zavlažovaním a 1. etapa Ťahanovskej vodnej záhrady,“ dodalo mesto.
(9:10, red, Mesto Košice)
Diskusia
Pridať komentár