VIDEO | Raslavice napredujú rýchlym tempom

2303x
14. November 2021
Synagóge vdýchnu nový život
 Pozrite si videoreportáž
 
Kolíska folklóru, národných pamiatok, významných osobností i židovskej kultúry. Raslavice sú akýmsi zlatým stredom cesty tiahnucej sa z Bardejova do Prešova.
 
Výhodná strategická poloha však nie je ani zďaleka jedinou vecou, ktorá robí z obce v severovýchodnej časti Slovenska lukratívne miesto.
 
Židovská komunita 
 
„V 17. storočí bol zaznamenaný veľký rozmach židovskej komunity, čo si myslím, veľmi pozitívne vplývalo na celý rozvoj našej obce,“ ozrejmil starosta obce Raslavice Marek Rakoš.
 
Raslavice ukrývajú až šesť národných kultúrnych pamiatok. Kostoly, kláštor a kaštieľ dopĺňa bývalá židovská Synagóga, ktorú obec získala do dlhodobého prenájmu. Historický klenot postupne získava novú tvár.
 
„Po rekonštrukcii ju chceme využiť jednak ako galériu ľudového umenia a takisto v hornej časti, v takzvanej bývalej ženskej galérii, ju chceme využiť na pripomenutie si židovskej komunity v Raslaviciach. Na prízemí, v tej jednej menšej miestnosti, by sme chceli zriadiť turistickú informačnú kanceláriu, kde by sme poskytovali informácie návštevníkom a turistom v obci, zároveň by sme propagovali rôzne výrobky a umelecké práce našich obyvateľov a z okolia Raslavíc,“ priblížil zástupca starostu obce Jozef Jarina.
 
 
Dedina pod názvom, ako ho poznáme dnes, vznikla zlúčením dvoch obcí Vyšné a Nižné Raslavice v roku 1971. Starostlivo pristupuje k udržiavaniu tradícií aj v súčasnej uponáhľanej dobe a podporuje všetky umelecké zložky, ktoré v obci pôsobia.
 
„Veľmi významným subjektom, ktorý tradície udržiava, je naša dedinská folklórna skupina Raslavičan, ďalej detský folklórny súbor Raslavičanik, čo sa týka čerpania z našich tradičných zvyklostí, tak je to tiež divadelné zoskupenie NA SKOK, ktoré značne čerpá z histórie a snaží sa to pretaviť do dnešnej doby a preniesť to nám – divákom,“ doplnil Rakoš
 
Nové pracovné miesta
 
Ďalšou oblasťou, ktorej sa v Raslaviciach komplexne venujú, je pomoc sociálne slabším skupinám. Intenzívne sa zapájajú do rôznych projektov a pomáhajú vytvárať nové pracovné miesta. Dedina má aj vlastný zberný dvor, kde dotrieďujú odpad pre 21 obcí.
 
 
„Za týmto účelom sme vytvorili aj náš Sociálny podnik, v ktorom momentálne zamestnávame približne 50 zamestnancov. Sú to prevažne ľudia z našej obce, sú to ľudia s nejakým zdravotným hendikepom, alebo sú to starší ľudia po 50-tke,ťažšie si hľadajú prácu, alebo sú to aj ľudia zo slabších sociálnych skupín bez vzdelania a bez nejakých pracovných návykov,“ podotkol starosta Raslavíc.
 
Infraštruktúra 
 
Raslavice sú bližšie k občanom aj vďaka dennému stacionáru, komunitnému centru, terénnej sociálnej práci či opatrovateľskej službe. Popritom nezabúdajú ani na budovanie novej infraštruktúry.
 
„Momentálne máme rozpracovanú výstavbu nového obecného strediska, kde by malo byť vybudovaných postupne 5 bytoviek a približne 80 nových rodinných domčekov,“ uzavrel Rakoš.
 
Spádová dedina má vlastné zdravotné stredisko, rôzne služby podnikateľského charakteru, ale aj kvalitnú školskú či mimoškolskú základňu. Potenciál obce je však ďaleko väčší a pokojne by mohol konkurovať viacerým mestám na Slovensku.
(19:44, red)
Diskusia
Pridať komentár