Východniari mali „bombový nápad“, už čelia obvineniu

828x
11. November 2021
Budovy košických súdov museli opäť evakuovať
Polícia objasnila ďalšie prípady nahlásenej bomby na košických súdoch. Foto: FB/Polícia SR - Košický kraj
 
Budovy košických súdov museli v utorok (9. 11.) opäť evakuovať. Dôvodom bolo bombové avízo.
 
Informovalo o tom vo štvrtok (11. 11.) košická polícia na sociálnej sieti.
 
„V utorok na linku „112“ zavolal muž a oznámil vetu „na súde v Košiciach je bomba“. Z uvedeného dôvodu došlo k evakuácií budovy súdov,“ vysvetlila polícia s tým, že ešte v ten deň policajti zadržali 43-ročného a 47-ročného muža.
 
Páchatelia už čelia obvineniu
 
Ako informovala, hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach, Jana Mésarová, vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach po vykonaní potrebných procesných úkonov obvinil z pokračovacieho zločinu šírenia poplašnej správy 43-ročného muža z okresu Košice-okolie spáchaného formou účastníctva a 47-ročného muža z Košíc.
 
 
Rovnaký scenár
 
Hovorkyňa priblížila, že podľa doterajšieho vyšetrovania obvinený 43-ročný muž požiadal staršieho obvineného koncom septembra, aby zavolal dňa (28. 9.) na tiesňovú linku a povedal, že na košickom súde je bomba. Starší obvinený s tým súhlasil a podľa inštrukcií tak aj urobil.
 
Rovnaký scenár sa zopakoval aj tento utorok v ranných hodinách.
 
Polícia v oboch prípadoch po prijatí oznámenia vykonala všetky potrebné opatrenia a existencia nástražného výbušného systému našťastie nebola potvrdená. V oboch prípadoch boli tiež pyrotechnické prehliadky objektov súdov ukončené s negatívnym výsledkom.
 
Hrozí im až osemročné väzenie
 
„Obvinené osoby svojím konaním úmyselne spôsobili vážne znepokojenie obyvateľstva daného miesta a vážnu poruchu v činnosti štátneho orgánu so spôsobenom škodou (v oboch prípadoch) v celkovej predbežnej výške takmer 31-tisíc eur, pričom utorkovým zásahom záchranných zložiek na mieste vznikla Ministerstvu vnútra SR škoda, ktorá doposiaľ nebola presne vyčíslená,“ skonštatovala hovorkyňa.
 
Mésarová zároveň dodala, že obvinený 43-ročný muž bol umiestnený do cely policajného zaistenia s podnetom na jeho vzatie do väzby. Starší z páchateľov je stíhaný na slobode. Za uvedený skutok hrozí obom obvineným po dokázaní viny trest odňatia slobody na tri až osem rokov.
(12:06, red)
Diskusia
Pridať komentár