Košickým colníkom pri hľadaní drog pomáha štvornohý majster Slovenska

730x
11. November 2021
Služobné psy sú rovnocennými kolegami pri odhaľovaní nelegálnej činnosti
 Psy asistovali pri štyroch prípadoch nelegálnej prepravy omamných a psychotropných látok. Foto: Colný úrad Košice
 
Za posledný týždeň asistovali služobné psy v Košickom kraji pri štyroch prípadoch nelegálnej prepravy omamných a psychotropných látok. Medzi nimi je aj pes Teo, ktorý je úradujúcim majstrom Slovenska a Rakúska vo vyhľadávaní liehu, omamných a psychotropných látok.
 
Ako informovala, hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Košice, Katarína Daňková, služobné psy sú rovnocennými kolegami príslušníkov finančnej správy pri odhaľovaní nelegálnej činnosti. Na colných úradoch pomáhajú pri vyhľadávaní omamných a psychotropných látok, tabaku a tabakových výrobkoch, liehu, chránených živočíchov a výrobkov z nich, ako aj finančnej hotovosti.
 
 
Vodič sa priznal
 
Daňková priblížila, že minulý týždeň vykonala hliadka košických colníkov v obci Kechnec (okres Košice-okolie) kontrolu osobného motorového vozidla, v ktorom sa nachádzali dve osoby.
 
„Pri kontrole vnútorného priestoru služobný pes Teo aktívne značil čiernu príručnú tašku nachádzajúcu sa na podlahe pod nohami spolujazdca. Kontrolou príručnej tašky boli odhalené dve priehľadné plastové vrecká s obsahom zelenej rastlinnej sušiny a plastová krabička so semenami. Následne majiteľ príručnej tašky priznal, že ide o marihuanu a semená marihuany, ktoré sú jeho vlastníctvom,“ vysvetlila.
 
Ďalší úspešný zásah mal Teo pri kontrole motorového vozidla v obci Rožňava, kde odhalil marihuanu, ktorá bola ukrytá v kovovej nádobe a umiestnená v palubnej doske pod rádiom.
 
 
Marihuana pre a od kamaráta
 
Pokus o prepravu zakázanej látky v Rožňave odhalil začiatkom tohto týždňa aj služobný pes Beny, keď v kontrolovanom osobnom motorovom vozidle označil príručnú batožinu a odkladací priestor stredového panelu.
 
„Vodič motorového vozidla sa vyjadril, že tam má marihuanu, ktorú nesie ako darček kamarátovi k narodeninám. Počas prebiehajúcej kontroly vodič prehlásil, že má u seba aj ďalšiu marihuanu, pričom z vrecka bundy vytiahol krabičku od cigariet, v ktorej sa nachádzali ďalšie tri kusy alumíniových fólií s obsahom zelenej sušiny,“ povedala hovorkyňa.
 
Ďalšie motorové vozidlo bolo zastavené a kontrolované v obci Jaklovce v okrese Gelnica. Vodič tvrdil, že prepravuje osobné veci, keďže sa sťahuje. Aj v tomto prípade sa služobný pes Beny pričinil o pozitívny nález marihuany, keď označil priestor za sedadlom vodiča. Vodič sa okamžite priznal, že tam má v puzdre na okuliare marihuanu, ktorú dostal od kamaráta.
 
„Vo všetkých spomínaných prípadoch vzniklo dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, preto boli bezodkladne oznámené a odovzdané príslušným orgánom činným v trestnom konaní v pôsobnosti PZ SR,“ dodala Daňková.
(11:15, red)
Diskusia
Pridať komentár