V Zborove úspešne ukončili ďalšie tri projekty

1243x
10. November 2021
PSK podporil Zborovský hrad, Včeliu záhradu i reedíciu knihy
 
Počas jesene sa vo Včelej záhrade zrealizovali terénne úpravy a vybudoval chodník
 
V mesiaci október boli v Zborove úspešne ukončené tri projekty podporené z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja. Všetky projekty majú spoločného menovateľa, a tým je zachovanie prírodného a kultúrneho dedičstva obce.
 
Prvým z projektov je „Rekonštrukcia hradu Zborov“ – ten bol vo Výzve pre región 2021 podporený sumou takmer 21-tisíc eur a z týchto financií bol na hrade zrekonštruovaný objekt západnej Bašty a časť hradobného múra. Zrealizovanými opravami v náročnom teréne sa hrad stal opäť bezpečnejším miestom pre turistov a návštevníkov a zároveň sa dopomohlo k zachovaniu hradu pre budúce generácie.
 
Druhým ukončeným projektom je projekt 2. etapy budovania Včelej záhrady za zborovským Obecným úradom, podporeným sumou 4300 eur v dotačnej schéme Mikroprogram PSK 2021. V prvej etape boli v záhrade umiestnené dva prístrešky pre včelie úle a informačné tabule informujúce o živote, i význame včiel ako opeľovačov.
 
 
Počas jesene sa vo Včelej záhrade zrealizovali terénne úpravy a vybudoval chodník, ktorý prepája existujúce komunikácie s úľmi a so Šérediovskym kaštieľom a zároveň vytvára okruh v novovznikajúcej prírodnej záhrade vhodný na prechádzky i edukáciu žiakov. V jarnom období budú na území záhrady vysadené medonosné a hmyzomilné rastliny.
 
Tretím, nemenej významným projektom, je „Reedícia knihy Zborov: Dejiny obce a Makovického panstva“, ktorý za dotačnú sumu 1000 eur vo Výzve Predsedu Prešovského samosprávneho kraja, napomohol vzniku novej kapitoly do predmetnej knihy. Po úspešnom získaní ďalších grantových, či sponzorských zdrojov je v pláne knihu nanovo zeditovať, vizuálne a graficky doplniť a obohatiť o ďalšie kapitoly.
 
Zborov verí, že tieto tri projekty neboli poslednými a v rámci dlhodobej podpory zo strany Prešovského samosprávneho kraja, sa obec bude v projektových zámeroch o ďalšie financie úspešne uchádzať aj naďalej.
(13:22, E. Maxinová)
 
Diskusia
Pridať komentár