Vstup na Verejný cintorín v Košiciach vynovia

548x
10. November 2021
Rekonštrukcia čaká parkovisko či trhovisko
 Autormi štúdie sú architekti z prešovského architektonického ateliéru STOA architekti. Foto: FB/Mesto Košice
 
Už o rok na Dušičky by mal návštevníkov Verejného cintorína v Košiciach na Rastislavovej ulici privítať vynovený vstupný priestor.
 
Ako informovalo mesto Košice na sociálnej sieti, po desaťročiach sa rozhodli skultúrniť vstup na najväčšie pietne miesto na Slovensku, ktorým najmä počas Sviatku všetkých svätých prejdú tisícky návštevníkov.
 
 
 
Nový šat dostane parkovisko i stánky
 
Obnovou prejdú roky zanedbávané parkovisko, trhovisko i priestor pred a za vstupnou bránou až po centrálny kríž. Pre návštevníkov cintorína bude rozšírené rampové parkovisko s kapacitou 74 parkovacích miest, ktoré by malo dostať nové úsporné osvetlenie, tri nabíjacie automaty pre elektromobily. Malo by byť vybavené aj bezpečnostnými kamerami a parkovacími senzormi.
 
Čo sa týka predajných stánkov tie budú mať nový a jednotný vizuál.
 
Aj oddychová zóna
 
Plocha medzi parkoviskom a vstupom na cintorín získa vďaka výsadbe stromov a umiestneniu lavičiek charakter parku, ktorý bude plniť aj funkciu oddychovej zóny.
 
„Obnovou prejde aj námestíčko pred obradnou sieňou, na ktorom sa sústreďujú návštevníci pred obradmi poslednej rozlúčky a ktoré zároveň slúži ako vstup do Urnového hája. Prostredie má spríjemniť zelený ostrovček so stromoradím, kvetinovou výzdobou a lavičkami. Architekti navrhujú upraviť aj priestor pri centrálnom kríži, ktorý by použitím prírodných materiálov mal zvýrazniť symbol piety,“ vysvetlilo mesto.
(9:29, red)
Diskusia
Pridať komentár