Prevádzky môžu od ľudí pýtať Covid pass, jeho kontrola je podľa ministerstva zdravotníctva legitímna

1798x
10. November 2021
Kontrola Covid passov pomôže v ochrane pred vírusom
 Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: FB/ MZ SR
 
Prevádzky kontrolovaním digitálnych Covid passov neporušujú zákon, od návštevníkov môžu vyžadovať doklad o očkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19 či výsledok testu.
 
Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva s tým, že kontrola Covid passov a údajov v ňom je legitímna a nejde o zdravotnú dokumentáciu.
 
„Nachádzame sa vo vážnej epidemiologickej situácii, preto kontrola dodržiavania opatrení nie je snahou ľudí obmedzovať, ale práve naopak chrániť zdravie verejnosti,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.
 
 
Len nevyhnutné informácie
 
Rezort zdravotníctva ubezpečuje, že Covid pass obsahuje len obmedzený súbor nevyhnutných informácií. Pri overovaní sa kontroluje len platnosť a pravosť preukazu. Deväťmiestny alfanumerický kód je automaticky vygenerovaný a pridelený občanovi systémom, z čoho tiež vyplýva, že nie je súčasťou zdravotnej dokumentácie.
 
Prečo nie je Covid pass zdravotnou dokumentáciou?
 
Ministerstvo tiež vysvetlilo prečo nie je Covid pass zdravotnou dokumentáciou.
 
„Zdravotná dokumentácia je súborom údajov o zdravotnom stave osoby, o zdravotnej starostlivosti a o službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti tejto osobe, ktorú vedie ako celok všeobecný lekár alebo iný ošetrujúci zdravotnícky pracovník v rozsahu ním poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Zdravotná dokumentácia sa vedie v elektronickej zdravotnej knižke v národnom zdravotníckom informačnom systéme alebo za podmienok ustanovených zákonom č. 576/2004 Z. z. v písomnej forme u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti,“ povedal rezort.
 
 
Údaje zo zdravotnej dokumentácie sa poskytujú formou výpisu zo zdravotnej dokumentácie, alebo sa sprístupňujú formou nahliadania do zdravotnej dokumentácie osoby zákonom ustanovenému okruhu osôb.
 
„Za zdravotnú dokumentáciu zákon však už nepovažuje výpisy či výpisky alebo kópie zo zdravotnej dokumentácie, ktoré má právo urobiť si osoba oprávnená nahliadať do zdravotnej dokumentácie. Obdobne nemožno za zdravotnú dokumentáciu považovať rôzne potvrdenia, ktoré obsahujú údaje o zdravotnom stave,“ dodalo ministerstvo zdravotníctva.
(8:39, red) 
Diskusia
Pridať komentár