Nemocnica Košice-Šaca vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv

831x
09. November 2021
Situácia v nemocniciach je vážna
Po prekonaní koronavírusu aj po očkovaní musia záujemcovia s darovaním krvi počkať. Foto: Nemocnica Košice–Šaca
 
Situácia v nemocniciach je naozaj vážna. Šačianska nemocnica preto vyzýva ľudí, aby prišli darovať najvzácnejšiu tekutinu a to bez ohľadu na krvnú skupinu. Ako je to však s darcami, ktorí prekonali koronavírus alebo sú proti nemu očkovaní?
 
Ako uviedla manažérka dennej zmeny Henrieta Horváthová, darovať krv môžu záujemcovia na transfuziologickom oddelení na Poliklinike vo Vstupnom areáli U. S. Steel. Každý pracovný deň okrem utorka, v čase od 6.30 do 11.00 hod.
 
Aj po prekonaní covidu
 
„Odber je možné realizovať 14 dní po prekonaní ochorenia COVID-19 a po negatívnom kontrolnom výsledku AG alebo PCR testu. Odber je možné realizovať najskôr 28 dní po kompletnom vyliečení pri bezpríznakovom priebehu ochorenia a nerealizovaní kontrolného AG alebo PCR testu,“ vysvetlila Horváthová.
 
 
Po očkovaní vakcínou Astra Zeneca môže darca darovať krv 28 dní po prvej alebo 28 dní po druhej dávke. Po očkovaní vakcínami Pfizer a Moderna je možné darovať krv dva týždne po podaní prvej aj druhej dávky.
 
Pendleri dostali stopku
 
„Darca, ktorý pracuje v zahraničí alebo býva v zahraničí a denne prechádza cez slovenské hranice, je vyradený z darovania krvi a jej zložiek do odvolania,“ dodala Horváthová.
 
Pre darcov krvi, ktorí navštívili inkriminované oblasti s výskytom vírusu západonílskej horúčky, platí kontraindikácia darovania krvi počas 28 dní od opustenia týchto oblastí, a to až do odvolania. Týka sa to aj darcov, ktorí v danej oblasti strávili minimálne noc, respektíve darcov, ktorí v endemickej oblasti pracujú. Neplatí to pre darcov, ktorí oblasťami prechádzali autom alebo cez letisko ako je napríklad Budapešť či Viedeň.
(13:34, red)
Diskusia
Pridať komentár