Prešovská župa zaznamenala zvýšený záujem o  očkovanie v  obchodných centrách

1857x
09. November 2021
Zaočkovali v nich stovky ľudí
 Prešovská župa doteraz celkovo aplikovala už vyše 202 500 vakcín proti koronavírusu.
 
Prešovský samosprávny kraj (PSK) umožnil uplynulý víkend preočkovanie treťou dávkou vakcíny v jednom zo svojich veľkokapacitných centier a tiež jednodávkové očkovanie na počkanie v troch obchodných domoch, kde zaznamenal zvýšený záujem o vakcináciu. Za vakcínou prišlo do prešovského VKOC v jeden deň šesť stoviek záujemcov a do obchodných centier vyše tisíc ľudí. Výraznejší dopyt po očkovaní zaznamenala samospráva v krajskom meste medzi rómskou komunitou.
 
Ako informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, kraj zrealizoval ešte pred víkendom prvé verejné očkovanie marginalizovaných skupín obyvateľstva, a to v Komunitnom centre v Starej Tehelni v Prešove.
 
Zaočkovali 93 ľudí
 
Do Komunitného centra v Starej Tehelni Prešov si v stredu 3. novembra prišlo pre vakcínu proti koronavírusu namiesto prvotne prihlásených 50 záujemcov napokon 93 ľudí z marginalizovaných skupín obyvateľstva.
 
 
„Situácia v súvislosti s koronavírusom sa na Slovensku zhoršuje a denné prírastky pozitívne testovaných sú v Prešovskom kraji naozaj vysoké. To má priamy vplyv na čoraz väčšie zaťaženie našich nemocníc, v ktorých pribúdajú hospitalizácie vo zvýšenej miere práve nezaočkovaných. Je preto potrebné zrýchliť očkovanie a hľadať ďalšie cesty, ako dostať ľudí k vakcíne a vakcínu k ľuďom,“ povedal predseda PSK Milan Majerský.
 
Očkovanie v obchodných centrách
 
Od piatka do nedele (5. - 7. 11.) následne kraj sprístupnil očkovanie proti koronavírusu v obchodných centrách Eperia Prešov, Avenue Humenné a Max v Poprade .
 
V obchodných centrách počas troch očkovacích dní posledného víkendu zaočkovali s registráciou aj bez nej spolu až 1 039 ľudí, pričom 22 percent zo všetkých zaočkovaných boli obyvatelia nad 50 rokov.
 
 
Aj treťou dávkou
 
V sobotu 6. novembra tiež otvorili veľkokapacitné očkovacie centrum v Prešove, a to pre preočkovanie treťou dávkou proticovidovej vakcíny.
 
Tretia dávka vakcíny bola v sobotu vo veľkokapacitnom očkovacom centre SOŠ technickej na Volgogradskej ulici v Prešove aplikovaná 646 záujemcom. A to ľuďom s oslabenou imunitou a nad 55 rokov, ktorým od podania druhej dávky ubehlo viac ako 6 mesiacov.
 
Na preočkovanie boli pozvaní iniciačnou SMS zo štátnej čakárne a jednotne im bola aplikovaná vakcína Pfizer/BioNTech.
 
„Uplynulý týždeň sme sa zamerali na očkovanie v komunitnom centre v Prešove, kde bol záujem zo strany marginalizovaných skupín naozaj výrazný. Čo sa týka očkovania v obchodných centrách, do zoznamu sme pridali ďalšie nákupné stredisko v Humennom. Očkovalo sa aj v Poprade a v Prešove, a to dokonca počas dvoch dní. Tempo očkovania aj preočkovania treťou dávkou je z našej strany naozaj vysoké, o čom svedčia aj čísla podaných vakcín,“ dodal Majerský.
(12:40, red, PSK)
Diskusia
Pridať komentár