Košická župa otvorí dočasný most za Stretavou

417x
24. Október 2021
Náhradné premostenie za Stretavou otvoria už v pondelok
 Od pondelka pocítia zmenu najmä vodiči kamiónov. Foto:FB/KSK
 
Nad potokom Čierna voda za obcou Stretava v okrese Michalovce už od pondelkového poludnia (25. 10.) prejdete po náhradnom moste. Jazdiť po ňom budú môcť osobné autá, autobusová aj nákladná doprava s hmotnosťou do 35 ton.
 
Ako uviedla hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková, poškodený most župa pre jeho havarijný stav uzavrela koncom mája tohto roka.
 
 
 
„Sme radi, že po mesiacoch prípravných prác môžeme toto provizórium sprejazdniť pre dopravu. Samotnú konštrukciu realizoval zhotoviteľ viac ako mesiac, premostenie bolo dokončené začiatkom októbra, na sprejazdnenie sme však potrebovali získať právoplatné kolaudačné rozhodnutie. Od pondelka pocítia zmenu najmä vodiči kamiónov a cestujúci prímestskou autobusovou dopravou, keďže autobusová a nákladná doprava jazdila uplynulé týždne po obchádzkovej trase,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.
 
 
Poškodený most župa pre jeho havarijný stav uzavrela koncom mája tohto roka. Foto: FB/KSK
 
Pribudla aj obchádzková trasa
 
Náhradné mostné provizórium sa nachádza vedľa poškodeného mosta a má dĺžku 37 metrov a je široké viac ako 5 metrov. Premávka bude po tomto úseku vedená striedavo a riadiť ju bude svetelná signalizácia.
 
Župa tiež vysvetlila, že súčasťou výstavby provizória bolo aj vybudovanie obchádzkovej trasy v celkovej dĺžke 110 metrov, ktorá slúži ako príjazdová cesta ku železnej konštrukcii dočasného premostenia.
 
Kedy opravia poškodený most?
 
Po odklonení premávky na provizórium začne kraj s rekonštrukciou poškodeného mosta. Všetkých 30 nosníkov typu Vloššák bude zbúraných a nahradia ich nové predpäté prefabrikáty so železobetónovou doskou. Súčasťou prác bude aj úprava spodnej stavby mosta a pilierov, ako aj dobudovanie vybavenia mosta a úprava jeho okolia.
 
Demolácia poškodených nosníkov a výstavba novej konštrukcie mosta by mala trvať desať mesiacov. Práce by mali byť ukončené v lete 2022.
 
Rekonštrukciu mosta realizuje kraj v rámci projektu spolufinancovaného z európskych štrukturálnych fondov.
(17:10, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár