Putovanie po stopách rusínskych predkov - Osadné a Topoľa

841x
21. Október 2021
Tretia časť projektu
Cieľom projektu je umožniť mladým Rusínom bližšie sa zoznámiť so svojou históriou, významnými osobnosťami a tradíciami ich predkov
 
Medzilaboreckí školáci pokračovali v objavovaní krás a histórie nášho rusínskeho kraja. Tentoraz navštívili Kryptu v Osadnom (Осaдне), drevenú cerkov v Topoli (Тополя), rodisko národného buditeľa Rusínov - Alexandra Duchnoviča a vďaka Jarovi Lechanovi spoznali i tradičné remeslá našich predkov.
 
Miestna organizácia Rusínskej obrody na Slovensku v Medzilaborciach (MO ROS, Русиньскa обродa нa Словеньску) v spolupráci s občianskym združením Labirsky Rusyny (Лaбірьскы Русине) zrealizovali už tretiu časť projektu „Putovanie po stopách rusínskych predkov“ (Путованя стежками русиньскых предків). Cieľom projektu je umožniť mladým Rusínom z Medzilaboriec a okolia bližšie sa zoznámiť so svojou históriou, významnými osobnosťami a tradíciami ich predkov. Zároveň ide o súčasť strategickej spolupráce rusínskych organizácii a oboch medzilaboreckých škôl pri podpore vyučovania rusínskeho jazyka. Tento predmet sa totiž stáva prirodzenou a atraktívnou súčasťou riadneho vyučovacieho procesu.
 
Poznávacie výlety
 
Vďaka financiám z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín (KULT MINOR) a vlastnému vkladu MO ROS, bolo možné zorganizovať pre žiakov Základnej školy na ul. Komenského a Základnej školy na ul. Duchnovičovej v Medzilaborciach poznávacie výlety do malebných rusínskych obci. Prvého putovania do dedinky Čertižné (Чертіжне), ktoré je miestom posledného odpočinku významného rusínskeho dejateľa Adolfa Ivanoviča Dobrianského, sa v júni zúčastnili druháčikovia.
 
Druhé putovanie viedlo do obce Habura (Гaбурa), rodiska Vasiľa Turoka-Heteša, prvého predsedu Rusínskej obrody na Slovensku a Svetovej rady Rusínov, pýšiacej sa tiež bronzovou sochou rusínskeho kniežaťa Laborca. No a tentoraz boli hlavnou zastávkou medzilaboreckých žiakov piateho a šiesteho ročníka obce Osadné (Осaдне) a Topoľa (Тополя) v sninskom okrese.
  
 
Prvé kroky viedli do cerkvi
 
Prvé kroky takmer 40-tich detí, ich pedagogického sprievodu a organizátorov viedli do pravoslávnej cerkvi Vznesenia Isusa Christa (церьков Вознесенія Ісусa Хрістa) v obci Osadné, kde ich už privítal pravoslávny kňaz (священік) Peter Soroka. Oboznámil ich s históriou obce, do roku 1948 nazývanej Telepovce (Телепівці), a taktiež históriou bojov v prvej svetovej vojne, ktoré ťažko zasiahli i náš región. Potom už návštevníkov zaviedol do unikátnej krypty (кріптa), kde je uložených 1025 vojakov padlých v rokoch 1914-15 v okolí Osadného.
 
V krypte sa nachádza hrob o rozmeroch 4 x 1,5 x 7-11 m a miestnosť je zdobená pravoslávnymi ikonami, ale aj informačnými tabuľami, ktoré si žiaci so záujmom pozreli. Poznávací výlet ďalej pokračoval do obce Topoľa, rodiska Alexandra Duchnoviča (Александер Духновіч), jednej z najvýznamnejších osobnosti karpatských Rusínov, autora rusínskej hymny - Vručanije (Vyznanie) či prvého rusínskeho šlabikára (Книжица читальная для начинающих). Deti spoločne so sprievodom a vztýčenými vlajkami Rusínov vzdali úctu svojmu národnému buditeľovi, a to položením kvetov pri jeho buste.
 
 
Vyskúšali si aj poctivé remeslo
 
Na nevysokom, lež strmom kopci týčiacom sa nad malebnou dedinkou Topoľa stojí už od roku 1700 zrubová, gréckokatolícka cerkov zasvätená sv. Michalovi Archanjelovi (церьков св. aрхангела Михаiла). V jej interiéri sa ukrýva prekrásny ikonostas, ktorý je – podobne ako i samotný chrám – zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok SR, ako aj kópia vzácnej ikony Posledný súd. Tu si žiaci mohli vychutnať výklad matušky Danky Kirešovej a takisto si prezrieť v babinci (predsieni) stálu expozíciu venovanú dejinám gréckokatolíckej cirkvi a Alexandrovi Duchnovičovi.
 
Následne už návštevníkov privítal miestny remeselník Jaroslav Lechan z občianskeho združenia Košiar. Ten si pre žiakov pripravil úžasný program vo forme pečenia chleba, ale aj výroby keramiky. Žiakom predviedol, ale aj umožnil vyskúšať si tradičnú prácu našich predkov spojenú s prípravou chlebíka, spočívajúcu v mlátení zrna, namletí múky, príprave cesta a nakoniec uložení bochníka do pece.
 
Žiaci videli spôsob a prípravu keramiky a následne si to mohli aj sami vyskúšať. Celým programom ich sprevádzali kone, na ktoré si mohli vysadnúť a skúsiť zajazdiť. Po upečení chutného a voňavého chlebíka si ho všetci vychutnali. Žiaci tak mohli zažiť praktickú časť prípravvy chleba a pochopiť, že to naozaj nie je ľahká práca.
 
Podujatie sa uskutočnilo vďaka Fondu KULT MINOR, MO ROS, OZ Labirsky Rusyny a organizačnému tímu (Vladimír Protivňák, Žaneta Jarošová, Alexander Hričko a Patrícia Gajdošová). Poďakovanie za spoluprácu patrí pani riaditeľke Kocanovej a pánovi riaditeľovi Štefankovi z medzilaboreckých základných škôl, učiteľom, ktorí žiakov sprevádzali, otcovi duchovnému Petrovi Sorokovi, starostke obce Topoľa Márii Bobríkovej, matuške Danke Kirešovej a poloninskému remeselníkovi Jaroslavovi Lechanovi s rodinou.
(14:58, Ž. Jarošová, J. Badida, foto V. Protivňák, P. Gajdošová)
 
Diskusia
Pridať komentár