VIDEO | Súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany

1606x
09. Máj 2024
 Poskytovali prvú pomoc a hasili oheň
Pozrite si našu videoreportáž
 
V areáli futbalového štadióna v Bardejove sa žiaci II. stupňa základných škôl a žiaci 1. až 4. ročníka osemročných gymnázií zúčastnili Okresného kola mladých záchranárov civilnej ochrany. Overili si teoretické vedomosti učiva „Ochrana života a zdravia“ praktickými zručnosťami a vyskúšali si, ako sa majú zachovať počas rôznych mimoriadnych udalostí.
 
„V rámci tejto súťaže máme šesť stanovíšť – civilná ochrana, topografia, streľba zo vzduchovky, zdravotná príprava, hasenie malých požiarov a posledné stanovištie  testy z civilnej ochrany,“ priblížil Milan Kurimský, vedúci odboru krízového riadenia na Okresnom úrade v Bardejove.
 
 
„Na našom stanovišti máme bezvedomie, kde pacient nedýcha. Súťažiaci musia musia osloviť osloviť, potriasť týmto pacientom, zakloniť hlavu, keďže nedýcha a vykonať masáž srdca. Musia si zavolať zdravotnú službu, čiže musia zatelefonovať na číslo 155 a povedať kde sa nachádzajú, koľko osôb je zranených, predstaviť sa a všetky informácie povedať na tiesňovú linku,“ vysvetlila Bibiána Maliňaková, lektorka kurzu prvej pomoci.
 
„Toto je stanovištie tri – strelecká časť. Každý má jeden výstrel cvičný, pozrie ako mu to ide a ďalšie tri výstrely sú na ostro,“ priblížil Ján Olejár, strelecký rozhodca.
 
 Súťaž civilnej ochrany (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Máme tu jednu disciplínu, kde majú šesť modelových situácií a majú si vybrať jeden z troch hasičákov. Horí archív škole a musia si vybrať penový, CO2 alebo práškový. Druhá disciplína je, že musia pomocou strekačky zhodiť päť plechoviek dole,“ uviedol Adam Kaliňak, asistent na stanovišti hasičov.  
 
Bardejov v rámci Slovenskej republiky patrí do okresu s najvyšším počtom prihlásených družstiev. Zúčastnili sa mestské školy ako aj základné školy z celého okresu s počtom dvadsaťjeden tímov.
 
„Veľmi ma teší veľký záujem detí zúčastniť sa na tejto súťaži a krásnom podujatí, ktoré z môjho pohľadu je veľmi dôležité a potrebné k bežným situáciám, krízovým situáciám, keď nastanú, aby sa vedeli zorientovať, možno pomôcť zraneným a vedieť ako sa celkovo v takejto situácii správať,“ vyjadril sa Jozef Guliga, prednosta Okresného úradu v Bardejove.
 
 Zúčastnili sa mestské školy ako aj základné školy z celého okresu s počtom dvadsaťjeden tímov (Zdroj: AHOJ TV)
 
Prvé miesto a postup na krajské kolo si vybojovali žiaci zo Základnej školy Komenského 23 v Bardejove.  
 
„Nečakala som ti hneď tak, lebo sme tu prvýkrát a nevedeli sme, čo od toho máme čakať, ale som rada spokojná,“ prezradila Michaela Kašperová, žiačka ZŠ Komenského 23 v Bardejove.
 
„Pre mňa je to veľké prekvapenie. Sme tu prvýkrát a hneď víťazstvo, takže som veľmi šťastná a hrdá na nich. Myslím, že za naším úspechom stojí hlavne dobrá streľba, ktorej sa venujeme,“ potešila sa Ľudmila Frančáková, zástupkyňa  na ZŠ škole Komenského 23 v Bardejove.
(15:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár