VIDEO | Sociálny dom ANTIC – zariadenie so srdcom na správnom mieste

4151x
21. Október 2021
Služby, ktoré prevyšujú slovenský štandard
Pozrite si videoreportáž 
 
Vlastný príbeh začali písať v roku 2016 a za svoju činnosť už stihli získať národnú cenu starostlivosti. Dobré srdce nenájdete v Sociálnom dome ANTIC len vo vzácnej vitríne. Nachádza sa v každom kúte zariadenia, ktorému dominuje kvalitná starostlivosť a osobitý prístup ku klientom. Ako sa rodil nápad založiť miesto, ktoré svojimi službami vysoko prevyšuje slovenský štandard?
 
„Vznikol v podstate pri jednom sedení s mojou bývalou zamestnankyňou, ktorá mala istý problém – nemala zariadenie, kde by umiestnila svoju mamku. Istého dňa mi hovorí, že musí u mňa končiť, že na dvoch stoličkách sa nedá sedieť. Ja som jej na to spontánne odpovedal, že urobím sociálny dom,“ uviedol generálny riaditeľ Sociálneho domu Antic n.o., Bardejov Jaroslav Živčák.
 
Zariadenie sídliace na okraji kráľovského mesta Bardejov v sebe snúbi pokojnú atmosféru a širokospektrálne služby pre sebestačných klientov, ale aj pre tých, ktorých stav si vyžaduje sústavnú starostlivosť druhej osoby.
 
Vízia sa rodila postupne 
 
„Tá vízia prichádzala postupne. Vnímal som, študoval som, učil som sa od múdrejších. Všetko som si zapisoval, že ako by som to robil do budúcna, aby to, čo sa tu vybudovalo stavebne, naplnilo svoje opodstatnenie – aj tou prácou pre tých klientov, zamestnancov. Aby ten vonkajší dizajn vyzeral dobre, ale nešlo len o vizuál, ale aj o to, čo je vnútri,“ ozrejmil generálny riaditeľ.
 
Aj napriek úspešnému fungovaniu sa im na uplynulý pandemický rok nespomína ľahko. Október a november 2020 dal zabrať zamestnancom, vedeniu i klientom.
 
„Bola to ťažká skúška. Darmo, že sme čistili, dezinfikovali prostredie, mali sme ochranné pomôcky, ktoré sa zháňali ťažko. To obdobie bolo náročné – viete, ako keď vybuchne bomba a neviete kam spadne, či 10 metrov napravo alebo naľavo. Našlo si nás to nepripravených. Ochranné pomôcky sme si zabezpečovali sami, myslím rúška. Máme tu pracovníčky, ktoré ich vedeli ušiť, takže sme boli samostnatní, a tak sme si pomáhali,“ priblížil Živčák.
 
 
 
Najlepší poskytovateľ zdravotníckych sociálnych služieb  
 
Niekoľkoročná pilná práca v bardejovskom zariadení priniesla svoje ovocie. Antic bol vyhlásený za najlepšieho poskytovateľa zdravotníckych sociálnych služieb. Cenu „Dobré srdce“ si prevzal na slávnostnom galavečere v hlavnom meste ešte počas septembra.
 
„Bolo to pre nás veľmi prekvapujúce, keď nám bolo povedané, že cenu získava v rámci republiky práve sociálny dom Bardejov. Dojalo nás to. Môžem však povedať, že to nie je len moja práca. Ja dávam len pokyn, ale tí, ktorí ten pokyn prijmú a chcú ho prijať, tak tým patrí veľká vďaka. Patrí každému jednu zamestnancovi a zamestnankyni,“ dodal generálny riaditeľ.
 
Antic v súčasnosti zamestnáva celkovo 61 ľudí. Ako uvádza generálny riaditeľ zariadenia, prevzatím ocenenia ich túžba napredovať nekončí.
 
Vnímajú to ako záväzok  
 
„Je to obrovský záväzok. Keď sme sa vrátili z Bratislavy, zvolal som stretnutie vedenia a naštartovali sme nie šesťstupňovú rýchlosť, ale aj tú, čo je pripravená na sedmičku,“ uzavrel generálny riaditeľ.
 
Sociálny dom Antic nájdete na sídlisku Družba. Zariadenie spĺňa všetky predpoklady, aby sa stalo domovom pre seniorov i pre ľudí, ktorí potrebujú celodennú starostlivosť a chcú dôstojne a plnohodnotne žiť svoj život.
(14:06, red)
 
Diskusia
Pridať komentár