Aj tento rok Košice dávajú chodníky na adopciu. Počas zimy si tak môžete slušne zarobiť

787x
20. Október 2021
Adopcia chodníkov sa v Košiciach osvedčila. Koľko si môžete zarobiť za odpratávanie snehu?
 

Na adopciu je v meste zatiaľ určených 700 chodníkov. Ilustračné foto: pexels.com
 
Mesto Košice aj tento rok ponúka Košičanom možnosť finančne si prilepšiť. Prostredníctvom mobilnej aplikácie Zimná údržba sa totiž môže každý zapojiť do ručného odpratávania chodníkov od snehu a ľadu.
 
Ako informovalo mesto na svojej webovej stránke, po minuloročnom úspechu pilotného projektu ,Adoptuj si chodník a zarábaj, spúšťa jeho ďalšie pokračovanie.
 
Tí, ktorí sa adopcie chodníkov zúčastnili už v minulej sezóne, môžu sa zaregistrovať do mobilnej aplikácie už od stredy (20. 10.). Všetci ostatní tak môžu urobiť od pondelka 1. novembra.
 
„Pomocou mobilnej aplikácie si môže každý Košičan alebo človek žijúci v našom meste adoptovať chodník a zapojiť v zimných mesiacoch do ručného odpratávania snehu a ľadu. Chodník, o ktorý sa chce počas zimnej sezóny starať, by mal byť čo najbližšie k jeho bydlisku, aby mohol čo najrýchlejšie reagovať na výzvu a pustiť sa do vyčistenia. Jednotlivé úseky majú zväčša od 47 - 53 m² a ich dĺžka dosahuje okolo 30 - 35 metrov,“ vysvetlil magistrát.
 
 
Odmena až do výšky 300 eur
 
Na udržiavanie chodníka poskytne mesto každému záujemcovi štyri 25-kilogramové vrecia s posypovým materiálom a základné technické zabezpečenie. Metlu, lopatu, odhŕňač si už každý zaregistrovaný užívateľ zaobstará vo vlastnej réžii. Aj naďalej však platí, že zodpovednosť za prípadne úrazy chodcov na adoptovaných chodníkoch nesie mesto ako správca komunikácie, ktoré je pre takéto možnosti poistené a nie užívateľ aplikácie, ktorý sa počas zimy stará.
 
„Na adopciu je v meste zatiaľ určených 700 chodníkov, čo je oproti minulej sezóne nárast o takmer 17 percent. Počet chodníkov sa ešte do začiatku zimy môže zvýšiť, v súčasnosti ešte prebiehajú rokovania o ďalších úsekoch vhodných na adopciu. Odmenou za pracovnú pohotovosť pre všetkých tých, ktorí si adoptovali a čistili chodníky aj v uplynulej sezóne, bude zvýšený paušál z 180 eur na 220 eur a novozaregistrovaní dobrovoľníci dostanú 200-eurový paušál,“ uviedlo mesto Košice.
 
Zároveň všetci dobrovoľníci obdržia za každé vyčistenie chodníka od snehu alebo ľadu po 5 eur. Celková finančná odmena by sa tak mala pohybovať okolo 300 eur.
 
„Jej prvá časť vo výške 110, resp. 100 eur bude vyplatená v polovici decembra. Zvyšok paušálu spolu s odmenami za uskutočnený počet odpratávaní uvidí každý zaregistrovaný na svojom bankovom účte v polovici apríla 2022. Ak sa niekto adoptuje chodník až v priebehu zimnej sezóny, ktorá trvá od 15. novembra 2021 do 15. marca 2022, bude jeho odmena za pracovnú pohotovosť zodpovedajúco krátená,“ povedalo mesto.
 
 
Záujem o projekt prejavil aj Prešov
 
Celý projekt adopcie chodníkov vrátane nákladov na vývoj aplikácie, jej prevádzky, odmien a nákladov na posypový materiál stál mesto v uplynulej sezóne niečo vyše 250-tisíc eur. Keďže aplikáciu už vlastní mesto, aj napriek zvýšeniu paušálnych odmien a väčšiemu počtu chodníkov sa pri štandardnej zime očakáva, že by výsledný účet mal pohybovať na predchádzajúcej úrovni.
 
Primátor Jaroslav Polaček pripomenul, že uplynulú zimnú sezónu si občania adoptovali vyše 90 percent z ponúkaných 600 chodníkov, teraz predpokladajú ešte vyšší záujem. Ak by si rovnaké služby na vyčistenie 40 km chodníkov počas minulej sezóny objednali napríklad v KOSITE, vyšlo by to mesto na vyše 500-tisíc eur.
 
Finančná úspora tak podľa neho presiahla sumu štvrť milióna eur. O projekt adopcie chodníkov sa už zaujímalo združenie Smart cities, viacero samospráv zo ZMOS-u vrátane susedného Prešova.
 
Viac informácií o projekte nájdete na webovej stránke zimnaudrzba.kosice.sk.
(10:51, red, Mesto Košice) 
Diskusia
Pridať komentár