VIDEO | Boris Kollár vo Svidníku rokoval o zachovaní nemocnice

1831x
07. Október 2021
Vypočul si argumenty samosprávy, vedenia i zamestnancov
 Pozrite si videoreportáž
 
Nová reforma nemocníc so sebou prináša množstvo nezodpovedaných otázok aj pre východ krajiny. Argumenty za zachovanie regionálneho charakteru najväčšieho zamestnávateľa vo Svidníckom regióne si prišiel vypočuť v rámci pracovného stretnutia samotný predseda Národnej rady SR Boris Kollár, ktorý o pálčivej téme diskutoval s mestom, s vedením nemocnice i jej zamestnancami.
 
„Na tejto forme, ktorá tu je, absolútne trváme. Neexistuje, aby sa tu niečo menilo alebo rušilo. To vám môžem garantovať, za to nebudeme hlasovať,“ uviedol predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár.
 
„Teraz je veľká neistota. Akékoľvek zoznamy unikajú a svidnícka nemocnica sa tam objaví ako komunitná, tak to robí problém s personálom. Čiže to je tá najväčšia hrozba, udržať personál a prijímať potom nových lekárov, zdravotné sestry a ostatný zdravotný personál,“ opísal riaditeľ nemocnice vo Svidníku Slavko Rodák.
 
Reforma pripravená od stola  
 
„Musím ale veľmi nerád konštatovať, že táto reforma sa pripravuje od stola – zapichne sa kružidlo, urobí sa kruh a niečo sa vyriekne. Choďte 30 kilometrov zo Senca do Bratislavy, to máte 10 minút po diaľnici. Ale tu urobiť 30 kilometrov, to nie je žiadnych 10 minút. To je 5000 kamiónov denne, keď sa pustí Via Karpatia, bude to 20 000 kamiónov denne. Ľudia sa nedostanú k zdravotnej starostlivosti včas a budú zomierať,“ dodal Kollár.
 
„Treba sa na to pozrieť inak. Aby nám nemocnice v regiónoch ostali, aby nenastalo nejaké vyľudňovanie. Treba to prehodnotiť s odborníkmi a nie z Bratislavy od stola,“ uzavrel riaditeľ nemocnice. Svidnícka nemocnica v súčasnosti poskytuje zdravotnú starostlivosť pre tri okresy - Svidník, Stropkov a Medzilaborce, kde žije okolo 60-tisíc obyvateľov. Svidníčania bojujú za nemocnicu už po tretíkrát.
(14:52, red, foto: FB: SME RODINA)
 
Diskusia
Pridať komentár