Svidníčanka Anna Marková nominovaná na Národnú cenu starostlivosti

1194x
23. September 2021
Dlhoročné skúsenosti v sociálnej oblasti
Zúčastnení na slávnostnom galavečere
 
Národná cena starostlivosti Dobré srdce vyhlásila hrdinov v sociálnych službách.
 
Celonárodná anketa vyhlásila najlepších pracovníkov sociálnych služieb počas galavečera 21. septembra v bratislavskej Starej tržnici. Medzi nominovanými za sociálnu oblasť bola aj Svidníčanka Anna Marková a za kategóriu dobrovoľníkov Tomáš Michal Babjak, ktorého v regióne poznajú ako obľúbeného redaktora rozhlasovej Reginy.
 
Annu Markovú navrhli na cenu kolegovia z Mestského úradu vo Svidníku a hoci na samotnom galavečere neobdržala tú najvyššiu cenu, pre kolegov a Svidníčanov sú spolu s Tomášom Babjakom víťazí.
 
Práca srdcom
 
Anna Marková pracuje v sociálnej oblasti od roku 1992. Konkrétne pracovala so zákonom o sociálnej pomoci 195/1998 Z.z. a štatutárom v tom čase boli okresné úrady. V roku 2003 prešli kompetencie na mestá a obce, kde pokračovala vo výkone svojej profesie. Bola pri zrode zákona o sociálnych službách 448/2008 Z.Z. a prešla si všetkými jeho novelami a kde pracuje doteraz. V sociálnych službách pracuje 29 rokov. Samotný a hlavný výkon jej práce je posudková, rozhodovacia činnosť a koordinovanie opatrovateliek pri zabezpečovaní domácej opatrovateľskej služby priamo v teréne a v projektoch.
 
Jej výnimočnosť spočíva v osobnom zanietení i v tom, že svoju prácu považuje za svoje poslanie, reálnymi činmi prekročila hranice zvyčajného pracovného správania sa a svoju prácu v oblasti posudzovania odkázanosti na sociálnu službu a koordinovanie opatrovateliek v teréne doslovne miluje. Jej práca je náročná nielen psychicky, ale aj fyzický a časovo, vyžaduje si celého človeka s jej veľkou empatiou a nasadením, jednoducho prácu srdcom.
 
Neprišla sama 
 
Podujatia sa v utorok 21. septembra spolu s nominovanou Annou Markovou a Tomášom Babjakom zúčastnila aj primátorka Svidníka Marcela Ivančová a vedúca odboru Sociálnych vecí MsÚ Svidník Marta Jacková, či vedúca Domu sv. Faustíny Helena Paňková.
 
„Za zabezpečenie poskytovana domácej opatrovateľskej služby a pri koordinovaní opatrovateliek v meste Svidník sa jej chceme poďakovať s akým nasadením pristupuje a pracuje s klientami a pre klientov, ktorí sú často krát v ohrození života. Profesia sociálneho pracovníka je častokrát nedocenená a v týchto časoch sa ukazuje ako veľmi je potrebnou. Sociálni pracovníci sú mnohokrát jedinými blízkymi osobami, ku ktorým vzhliadajú klienti a preto im nesmierne ďakujem a oceňuje zanietenie každého jedného,“ uviedla primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
(8:25, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár