VIDEO | 62. ročník Dukelského behu mieru v znamení nových rekordov

1528x
07. September 2021
Bohatá účasť a vlastný certifikát kvality
 Pozrite si videoreportáž
 
Viac ako tri stovky účastníkov, rozličné generácie a spoločný cieľ. V poradí 62. ročník Dukelského behu mieru sa niesol v znamení priateľskej atmosféry, športových rekordov a prekonávania vlastných limitov.
 
„Párkrát som tu bežala ten hlavný beh, ale posledných 7 rokov už koleno nedrží ako má. Ale dnes je super počasie, čo je pre závodníkov veľmi dobré,“ opísala bývalá reprezentantka Československa v maratóne žien a držiteľka viacerých atletických rekordov Ľudmila Melicherová.
 
„Náš ocko chodí na Veľký Dukelský beh, takže chodíme podporovať stále,“ uviedla hrdá mama úspešnej lezúňky.
 
Domovskú základňu tohtoročného Dukeláku opäť posilnili aj bežci zo zahraničia, ktorých prišli osobne podporiť rodinní príslušníci.
 
Skvelé publikum  
 
„Behalo sa dobre, tempo bolo intenzívne a podľa mňa bola trasa veľmi príjemná,“ opísal bežec Marcel Bytnar.
 
„Atmosféra je super. Najlepšie je to, že prvé priečky sú z Poľska. Sme vďační, že nás takto vo Svidníku prijali,“ ozrejmil primátor poľského mesta Dukla Andrzej Bytnar, ktorý počas nedele povzbudzoval svojho syna.
 
K športovým stáliciam pribudlo v roku 2021 viacero nových tvári, jeden z najstarších behov na Slovensku si dokonca vyslúžil zaradenie na mapu certifikovaných regionálnych značiek.
 
 
 
Punc kvality 
 
„Pre nás je to veľká česť, pretože sme prví, ktorí boli ocenení touto značkou kvality. Dúfam, že to prospeje k budovaniu sily nielen mesta, ale celého regiónu. Keď chceme mať silný región, musíme mať silné mestá a dediny. Keď chceme mať silné dediny, musíme mať silný región – je to vzájomne prepletené. Veľmi sa teším, že takáto značka vznikla a že sme ju získali ako prvý účastník,“ priblížila primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
 
Početné zastúpenie medzi športovcami mali práve bežci z Poľska, celkové prvenstvo obhájil minuloročný víťaz Emil Drabik.
 
„Ďakujem veľmi pekne za prijatie, cítime sa tu ako jedna rodina, ľudia sú skvelí, atmosféra tiež. Ďakujeme srdečne v týchto ťažkých covidových časoch,“ opísal celkový víťaz 62. ročníka DBM Emil Drabik.
 
 
Pretek spojený s návštevou  
 
„Ja som to bežala úplne prvýkrát, my sme boli na východe za dcérou, takže sme návštevu spojili s pretekmi. Aj napriek zdravotným obmedzeniam, ktoré boli tohto roku, sa bežalo dobre a som spokojná s výsledkom. Je to pekná akcia,“ opísala celková víťazka v ženskej kategórii Danka Hanulova.
 
„Rivali boli silnejší, chcem všetkým pogratulovať. Síce som mal podobný čas, ako minulý rok, ale bežecká posádka bola tentoraz silnejšía,“ ozrejmil Jan Wydra, ktorý sa umiestnil na štvrtom mieste v celkovom poradí a na druhom mieste v kategórii B.
 
„Som tu prvýkrát a myslím, že nie posledný. Super akcia, trochu iná ako v Poľsku, ale parádna atmosféra,“ opísala Katarzyna Smolik, ktorá obsadila druhú priečku v celkovej ženskej kategórii.
 
„Súperí boli silní vo všetkých kategóriách, ale som šťastný, že sa mi to takto dnes podarilo,“ opísal Michal Talaga, ktorý obsadil tretiu priečku v celkovom poradí.
 
Z generácie na generáciu  
 
„Úžasné, aj svojich synov vediem k tomu, aby behali. Behali aj dnes. Či to bol Veľký beh, alebo Malý beh, bola tu parádna atmosféra,“ prezradila Majsterka okresu Ivana Loziňaková Saganová, ktorá zároveň obsadila štvrtú priečku v celkovom poradí žien.
 
„Nebolo ani horúco ako po minulé roky, celkovo sa mi išlo dobre, keďže som to poňal aj tréningovo, takže žiadna trápenka,“ uzavrel Majster okresu Filip Čižmár.
 
Celý športový deň sprevádzali bohaté sprievodné akcie. Organizátori odovzdali diplomy v šestnástich kategóriách, šesť najmenších lezúňov si vybojovalo vlastné prvenstvá.
(15:19, red)
 
Diskusia
Pridať komentár