VIDEO | Vo Svidníku odhalili nový symbol Dukelského behu mieru

1752x
03. September 2021
Srdcová záležitosť
Pozrite si videoreportáž 
 
Dukelský beh mieru, srdcovú záležitosť Svidníčanov, ale aj návštevníkov mesta, zhmotňuje nový symbol. Sochu v netradičnom kovošrotovom prevedení môžu ľudia po novom obdivovať na pešej zóne.
 
„Je to aj taká forma, ktorá možno trošku vraví o tom, že treba dávať veciam druhú šancu na život. Tu sme vlastne dali druhú šancu použitým súčiastkam z rôznych strojov a zariadení, ktoré vytvorili takýto artefakt,“ ozrejmila primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová. 
 
„Už ako dieťa som vnímal ten pretek, býval som tu na križovatke neďaleko a keď dobiehali prví pretekári do cieľa, tak som to skúšal s nimi. Bolo to také oslovenie, že mi to s menšími prestávkami funguje dodnes. Teraz sa chystám už na svoj dvadsiaty štvrtý ročník a dúfam, že sa podarí,“ prezradila bežecká stálica Michal Kostik.
 
„Odbehal som 27 ročníkov. Dosť sa mi darilo, chodila sem špička ľudí – z Prahy či Banskej Bystrice,“ opísal bežec Milan Vančišin.
  
 
V netradičnej forme  
 
Socha bežca pochádza z unikátnej humenskej dielne, ktorá je známa svojou výnimočnosťou v kovospracúvaní. Demonštruje netradičný spôsob umenia i ekologický postoj mesta.
 
„Máme plnú dielňu autosúčiastok a nepotrebných častí, ktoré potom spájame a vytvárame potom veci, ktoré sú zaujímavé a myslím, že majú aj hodnotu, čo sa týka toho environmentálneho zamerania,“ uviedla zástupkyňa firmy JSS Iron art – Šrotart.
 
Nové dielo pochválili aj bežecké stálice 
 
„V nedeľu beháme a to je pekná vec pre všetkých pretekárov, ktorí sem dôjdu a uvidia, že niečo sa vo Svidníku urobilo,“ podotkol jeden z bežcov.
 
„Teším sa, že takáto myšlienka vôbec vznikla a že máme na námestí také niečo, ako je táto socha,“ podotkol aktívny bežec.
 
Pozývajú na podujatie
 
V poradí 62. ročník Dukelského behu mieru štartuje už túto nedeľu 5. septembra. Na pešej zóne vo Svidníku sú pre návštevníkov pripravené zaujímavé sprievodné akcie.
 
„Pozývam všetkých bežcov aj nebežcov – bežcov, aby sa ešte prišli zaregistrovať, ráno od ôsmej bude prebiehať registrácia. No a nebežcov takisto, aby si prišli užiť tú špeciálnu atmosféru na tomto behu,“ uzavrela primátorka.
(14:34, red)
 
Diskusia
Pridať komentár