VIDEO | V Tarnove rastú nové ulice, obec chce čoskoro vydať vlastnú monografiu

2666x
12. August 2021
Obec má bohatú kultúrnu históriu
Pozrite si videoreportáž 
 
Príbeh dedinky Tarnov v Bardejovskom okrese sa začal písať pred viac ako siedmimi storočiami. Niekdajšia výsostne obchodná cesta sa postupom času premenila na malebnú obec s výhodnou polohou, kvalitnými službami pre obyvateľov a pokojným miestom na život.
 
„Obec Tarnov založili pravdepodobne usadlíci z poľského Tarnova a prvá písomná zmienka pochádza z roku 1355,“ uviedla starostka Tarnova Anna Kuľková.
 
Hlavnú rolu v obecnom erbe zohráva svätá Katarína Alexandrijská, ktorej je zasvätený aj miestny kostol. Obec sa môže pochváliť okrem iného aj bohatou kultúrnou históriou, pevnú tradíciu v Tarnove má nielen divadlo, ale i folklór.
 
„V obci existuje mužská ľudová spevácka skupina Tarnovčan a ženská skupina Bábovka. Aj folklórny súbor Tarka vyšiel z Tarnova, tu začali písať svoju históriu, svoje dejiny. Sme radi, keď sa môžu v rámci kultúrnych podujatí na amfiteátri predstaviť aj títo naši kultúrni ľudia,“ ozrejmila Kuľková.
 
Výrazná premena 
 
Dedina z okresu Bardejov v súčasnosti prechádza výraznou premenou. Revitalizáciu podstúpila kultúrna sála či obecný úrad, v ktorého podkroví vznikla moderná knižnica. Na vysokej úrovni je aj občianska vybavenosť Tarnova.
 
 
„V obci sa nachádza benzínka, motorest, predajňa potravín a rozličného tovaru, second-hand. Administratívna budova agrodružstva bola zrekonštruovaná na salaš, kde predávajú výrobky z vlastnej produkcie,“ priblížila starostka.
 
Nové ulice i nájomné byty 
 
Dedina sa z roka na rok rozrastá. V obci postupne vznikajú nové ulice s rodinnými domami, Tarnov disponuje aj vyhľadávanými nájomnými bytovkami.
 
„Bývanie v týchto bytoch našlo 16 mladých rodín, pokiaľ by sme mali možnosť, stavali by sme opäť, pretože záujem je mimoriadny,“ ozrejmila Kuľková.
 
Pri spomínaných bytovkách nedávno dokončili nové ihrisko, na ktoré obec získala dotáciu. Na tejto ulici tiež dobudovali verejné osvetlenie, miestny rozhlas aj inžinierske siete.
 
„Momentálne tiež riešime vodozádržné opatrenia v tej novej lokalite, kde sú rodinné domy, dúfame, že nám to schvália. V rámci obce chceme riešiť výstavbu, pozemkové úpravy, pokiaľ to bude možné, tak aj ďalší bytový dom. Zapájame sa do rôznych výziev – menších aj väčších, ale na všetko treba mať určitý základ financií aj v rámci obce,“ uzavrela starostka Tarnova.
 
Vlastná monografia 
 
Komplexnej rekonštrukcie by sa v budúcnosti mala dočkať aj základná škola, obec sa chce pustiť do chodníkov na druhej strane cesty, ale aj do opráv cesty 1. triedy. Vo vyhliadke je aj významná monografia o Tarnove, na ktorej pracuje Anton Medvec – manžel jednej z tarnovských rodáčok.
(14:50, red)
Diskusia
Pridať komentár