Ročníkové práce prvákov úspešne obhájené

1018x
05. Júl 2021
Ročníkové práce prvákov úspešne obhájené
 
V týchto mesiacoch prebiehajú rôzne skúšky i obhajoby záverečných prác. Mohlo by sa zdať, že sú iba výsadou vysokých škôl. No pravdou je, že svoje prvé ročníkové práce odprezentovali aj prváčikovia z 1.A zo ZŠ na Komenského ulici.
 
Ide o triedu s integrovanými intelektovo-nadanými žiakmi, kde prezentácie ročníkových prác boli donedávna v rámci špecializovaných tried ich špecifikom.
 
Voľba teda padla v prospech zachovania tejto tradície. A oplatilo sa. Všetci žiaci počas celého školského roka pracovali na triednom projekte „Potulky prírodu“. Počas hodín prvouky a výtvarnej výchovy spoznávali rôzne zákutia rastlinnej a živočíšnej ríše.
 
Napokon jednu z tém, srdcu najbližšiu, na vyučovaní spracovali do formy ročníkovej práce a výsledok slávnostne odprezentovali vo výstavnej sieni Poľsko-slovenského domu v Bardejove.
 
A sledovať erudovaný výklad malých prvákov bol jednoznačne zážitkom. Dovolíme si tvrdiť, že spracovanými poznatkami by obohatili aj rozhľad dospelého. Vedeli ste napríklad, že hlavaňa je korytnačka, ktorej hlava sa nezmestí pod jej pancier? Alebo to, že charakteristickým areálom výskytu nášho kamzíka tatranského sú oblasti nad pásmom kosodreviny?
 
 
Dozvedeli by ste sa aj mená svetových rekordérov medzi stromami, pýšiacimi sa titulmi najvyšší, najmohutnejší či najhrubší. Naopak, najrýchlejší rekordér zo zvieracej ríše je zároveň aj najmenší vtáčik – kolibrík. Iste sa však nevie zamaskovať tak, ako to dokáže tiger, ktorý loví za súmraku. No ochrana sa netýka len jeho poddruhov, ktorých počet závratne klesá, ale rovnako tak aj hmyzu.
 
Ako je to teda s včelami? Najvýstižnejšie sme to mali vysvetlené na výroku Alberta Einsteina, ktorý nám po ich vyhynutí predpovedá štyri roky života.
 
A ich benefity sa ani zďaleka netýkajú iba zdravotných účinkov medu, materskej kašičky či propolisu, ktoré nám žiaci priblížili. Pre ekosystém planéty môže mať hynutie hmyzu výrazne negatívny dopad. Ak bojujete s voškami, nesiahajte preto po chemických prostriedkoch, ale nechajte to na lienky, ktoré ich pomáhajú udržať pod prahom väčšej škodlivosti. A popri ich práci sa pokochajte krásou motýľov, najmä tých denných, typických svojou farebnosťou.
 
 
Ak zvažujete kúpu psa, informácie od ich chovateľov by ste mali z pravej ruky aj s odporúčaním, ktorý je najvhodnejší k deťom. Menej náročná na chov je určite mačka, z ktorej tváre možno vyčítať emócie podobné človeku, no pozor, ani pes, ani mačka, nie je hračka. Hračkou by však mohol byť zber listov brezy, či kvetov púpavy a ďalších bylín ako prírodných liekov pri mnohých ťažkostiach.
 
Ak pri nich budete počuť pískavý zvuk, vedzte, že ste v poriadku a zrejme ste práve započuli krídla letiacej labute. Rovnako správny je aj fakt, že u emu hnedého je to práve samec, ktorý sedí na vajciach počas inkubácie a následne ich mnohému učí. A s istotou môžeme potvrdiť, že mnohému sme sa priučili aj my.
 
Okrem zaujímavostí podaných z uhla pohľadu šikovných prvákov aj prezentačným zručnostiam, schopnostiam zaujať, pýtať sa, odpovedať.
 
No veríme, že za najväčší prínos môžeme považovať zvýšenie povedomia dôležitosti a ochrany prírody skrz získané vedomostí našich prváčeniec. A to nielen počas slávnostnej obhajoby, ale najmä pre ich budúce životy.
(19:25, PaedDr. Andrea Tribusová, ZŠ Komenského, Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár