VIDEO | Zdieľané bicykle realitou už aj vo Svidníku

1776x
09. Jún 2021
Obyvatelia mesta privítali ďalšiu novinku
 Pozrite si videoreportáž
 
Päť stanovíšť, päťdesiat bicyklov a udržateľná posila pre nastávajúci turistickú sezónu. Bike sharing je od utorka 8. júna realitou už aj vo Svidníku. Prvá testovacia jazda dopadla na výbornú, Svidníčania si tak po novom môžu uľahčiť cestu do práce alebo spríjemniť prechod mestom.
 
„Je to veľmi príjemné a pre ekologický systém je to zjavne dobré,“ uviedol účastník testovacej jazdy.
 
„Dobrý bicykel a dobre sa jazdilo, ešte je aj príjemné počasie a teplo,“ opísal jeden z prvých odvážlivcov.
 
„Je to nápad spred dvoch rokov, ale nie preto, žeby to bolo také ťažké na realizáciu, ale preto, že prišla korona. Naše bicykle ostali uviaznuté u výrobcu a nebolo možné ich dopraviť na územie Slovenska. Toto sú prvé bicykle na Slovensku, ktoré firma poskytla práve nám a zato sme naozaj vďační,“ ozrejmila primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
 
Stiahnite si bezplatnú aplikáciu  
 
Pri odomykaní bicykla vám pomôže aplikácia, ktorú si stiahnete bezplatne. Následne sa zaregistrujete a zaplatíte dvadsaťeurový depozit.
 
 
„Ľudia, ktorí už majú zmluvu s ANTIK-om na iné služby, nemusia platiť. Potom treba zložiť minimálny kredit 1 euro. Tak si nájdete na mape voľný bicykel, prídete k nemu, načítate kód pomocou aplikácie a zámok sa automaticky na diaľku odomkne. Môžete jazdiť kdekoľvek chcete, ale bicykel je potrebné vrátiť v katastri mesta Svidník,“ uviedol Business Development Director spoločnosti ANTIK Peter Blaas.
 
50 nemusí byť konečné číslo 
 
Po skončení jazdy je dôležité bicykel uzamknúť mechanickým potiahnutím páčky, ktorú nájdete na zadnej strane kolesa.
 
„To, že ste to správne ukončili, vám príde v SMS správe, kde vám ukáže celkovú dĺžku jazdy. Vtedy viete, že ste bicykel vrátili a už sa vám nebude účtovať žiaden poplatok navyše,“ dodal Blaas.
 
Stanovištia s informačnou tabuľkou nájdete pri nápise Svidník, oproti obchodnému domu Makos, pri podduklianskej knižnici, pri pravoslávnom chráme a taktiež pri Vojenskom múzeu. Ak sa zdieľané bicykle v meste uchytia, výbava by sa postupom času mohla rozrásť o ďalšie kusy.
(14:38, red)
 
Diskusia
Pridať komentár