Dobrovoľný hasičský zbor Svidník oslavuje 95 rokov

879x
26. Máj 2021
Spomínali na začiatky
Osobné stretnutie primátorky a terajšieho predsedu  
 
Pri príležitosti 95. výročia vzniku DHZ Svidník prijala primátorka Marcela Ivančová súčasného predsedu Michala Holovku.
 
Dobrovoľný hasičský zbor vo Svidníku bol založený v roku 1926. Delil sa na Nižný Svidník a Vyšný Svidník. Na Nižnom Svidníku bolo v roku založenia 12 členov. Veliteľom bol Štefan Vaňuga. Tajomníkom bol Michal Kurilec.Na Nižnom Svidníku bolo v roku založenia 16 členov. Veliteľom bol Mikuláš Mergeščík a tajomníkom Ján Paňko. Ján Golec bol členom výboru. Začiatky boli ťažké a ako spomína Michal Kušnír, narodený v r. 1915, striekačka bola ručná, dvojkolesová.
 
Veliteľom zhruba v rokoch 1935 - 1942 bol pán Mergeščík, po ňom pán Golec. Vtedajší členovia boli Michal Cimbala, Juraj Fecuš, Ján Mergeščík, Michal Rusin, Ján Kaliňák, spolu ich bolo 16 členov. Vo Vyšnom Svidníku bola požiarna ochrana uložená pri ruskej škole. Súťaže sa v tom čase konali väčšinou vo Svidníku a Stropkove. 
 
Pomáhali aj Bardejovčania 
 
V roku 1942 zhorel gater vo Svidníku, hasili ho Bardejovčania a Svidníčania, z toho obdobia sa nezachovalo veľa písomností, takže je to len zo spomienok niektorých starších Svidníčanov. V roku 1944 došlo k zlúčeniu Nižného a Vyšného Svidníka v jednu politickú obec Svidník. V čase Karpatsko - dukelskej operácie v jeseni a zime 1944 bol Svidník veľmi zničený. Činnosť DHZ slabla, pretože obyvatelia Svidníka mali plné ruky práce na jeho povojnovom rekonštruovaní. Tak to bolo aj v rokoch 1945 - 1950.
 
 
Neuspokojivým stavom požiarnej ochrany vo Svidníku sa zaoberal vtedajší Miestny národný výbor (MNV) vo Svidníku až v roku 1950. Na základe prerokovania v rade MNV sa predseda MNV vo Svidníku Michal Sabol obrátil 25. októbra 1950 listom na Okresný národný výbor (ONV) vo Svidníku, v ktorom oznámil, že v rámci akcie "5M" chcú postaviť hasičskú zbrojnicu. 
 
Jednotka zboru požiarnej ochrany
 
Jej počiatky siahajú do roku 1968 a súvisia so znovu vytvorením okresu Svidník. Medzi prvých pracovníkov patril člen Juraj Haľko, ktorý začínal s Jánom Fecenkom a Jánom Krajňakom. Oficiálne však vznikla až od 1. marca 1972 pod názvom Okresný verejný požiarny útvar. Keď nastúpil Jozef Andrejko, Ján Barvirčák, Vladimír Kaščák, Andrej Kurilec, Jozef Puchir, Ján Mňahončák, Vladimír Škoda, Viktor Žumar, prvým veliteľom do roku 1975 bol Ján Lažo.
 
Spolupráca dobrovoľníkov s útvarom bola dobrá a trvá až dodnes. V súčasnosti je náčelníkom člen zboru a syn prvého veliteľa útvaru Jana Laža - mjr. Jozef Lažo. 
(8:55, svidnik.sk, DHZ Svidník) 
 
Diskusia
Pridať komentár