Druhý zber elektroodpadu od domácností v meste Svidník

682x
01. Apríl 2021
Viac ako 1500 kilogramov
Ekologický a účinný prístup  
 
V utorok 30. marca sa organizoval druhý zber elektroodpadu v meste Svidník. Občania Svidníka sa zbavili spolu 1560 kilogramov elektoroodpadu. Je to o 500 kilogramov viac ako v prvom zbere vo februári 2020. Adresné zbery odpadov sú na vzostupe a postupne sa osvedčuje, že tento individuálny prístup je najekologickejší a zároveň najúčinnejší.
 
Svidníčania sa najviac zbavovali nefunkčných televízorov, chladničiek, pračiek a rýchlovarných kanvíc. Najbližšie budeme vykonávať zber veľkého odpadu z domácnosti, ktorý chceme robiť tiež zberom od domov a bytoviek. Touto formou chceme podporiť aj vyššiu mieru triedenia a následne recyklácie, najmä využitia dreva z vyhodeného nábytku.
 
Mesto Svidník vyviezlo v roku 2020 9,26 ton elektrodpadu z mesta, ktoré putovali k spracovateľovi. Posledný takýto vývoz bol v objeme 4 tony.
 
 
„Žijeme v dobe, ktorá je plná elektrospotrebičov. Ich cieľom je uľahčiť nám ľuďom život. Elektronické prístroje sú zmesou stoviek materiálov, z ktorých mnohé obsahujú ťažké kovy (olovo, ortuť, kadmium a berýlium) a tiež nebezpečné chemikálie. Preto podporujeme jeho zber od občanov a edukujeme občanov," uviedol riaditeľ Technických služieb mesta Svidník Lukáš Dubec.
 
Občanov edukujeme týmito základnými informáciami: „Elektrospotrebič je možné dať opraviť, častokrát sa podarí dať im druhú šancu. Elektrospotrebiče sa dajú posunúť iným užívateľom predajom alebo darovaním, ak sú ešte funkčné. Pri kúpe nového elektrospotrebiča mnohé spoločnosti odberajú od kupujúceho starý. Občanom Svidníka tiež umožňuje vyviesť triedený odpad na Zberný dvor vo Svidníku, v prípade objemnejších odpadov si môžu občania počkať na zber odpadu priamo od domácnosti. Týmto spôsobom sme za minulý rok zhromaždili a vyviezli takmer 10 ton elektroodpadu," doplnil Dubec.
(12:32, K. Tchirová) 
Diskusia
Pridať komentár