Sociálny podnik vo Svidníku je pred spustením

584x
26. Február 2021
Zámer sa stáva realitou
V prvej fáze prijme podnik štyroch zamestnancov, čísla sa budú neskôr zvyšovať 
 
Zámer mesta Svidník na vytvorenie sociálneho podniku sa v týchto dňoch premieňa na realitu. Sociálny podnik mesta Svidník získal štatút 27. januára 2021, od tohto momentu sa začína proces potrebný k spusteniu samotnej činnosti.
 
„Predmetom činnosti Sociálneho podniku bude spočiatku najmä stavebná činnosť, ktorá súvisí so zveľadením mestského majetku, jeho údržby a v menších prácach, o ktoré nemajú vo všeobecnosti záujem väčšie stavebné firmy. Postupne bude táto činnosť rozšírená o výrobu palivových brikiet, tak aby sa tieto dve hlavné činnosti vzájomne dopĺňali. V súčasnosti sa pracuje na technickom a organizačnom zabezpečení oboch hlavných činností,“ uviedla primátorka Svidníka Marcela Ivančová.
 
Sociálny podnik má okrem zvyšovania zamestnanosti podporiť zamestnanie sociálne znevýhodnených skupín. V krátkom čase budú zverejnené podmienky pre uchádzačov o zamestnanie v sociálnom podniku. V prvej fáze činnosti podniku predpokladáme prijať štyroch zamestnancov, s postupom činností sa tento počet bude zvyšovať.
 
Stropkovská ulica 
 
Zázemím pre sociálny podnik sú mestské priestory na Stropkovskej ulici. V najbližších týždňoch bude prebiehať zabezpečenie priestorov, zabezpečenie pracovných nástrojov, prijímanie zamestnancov a s tým spojená administratíva, ale aj manažovanie prvých pracovných činností. Koordináciou a riadením všetkých procesov, ktoré súvisia so spustením činnosti Sociálneho podniku mesta Svidník bol poverený zástupca primátorky mesta Svidník Michal Goriščák.
 
Financovanie Sociálneho podniku bolo podporené Regionálnym príspevkom z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vo výške 56-tisíc eur so spoluúčasťou mesta 14-tisíc eur. Na preklenutie počiatočných výdavkov si Sociálny podnik mesta Svidník zobral aj návratnú finančnú výpomoc vo výške 15-tisíc eur, ktorú schválilo mestského zastupiteľstvo.
(8:21, K. Tchirová)
Diskusia
Pridať komentár