VIDEO | TOPA SPORT – predajňa s kvalitným športovým vybavením a profesionálnym servisom

3384x
01. Február 2021
Vyše 15 000 produktov
Pozrite si videoreportáž 
 
Športová obuv, oblečenie, cyklo príslušenstvo a kvalitná lyžiarska výbava. To všetko nájdete pod jednou strechou bardejovského TOPA SPORTU. Špecializovaný obchod zúročuje svoje skúsenosti na trhu už vyše dvadsať rokov, takmer 1000 m2 plochy ukrýva viac ako 15 000 produktov. K predajnému sortimentu neodmysliteľne patrí aj odborné poradenstvo, ktoré zákazníkom v súčasnosti poskytuje servisný technik Slovenskej reprezentácie v behu na lyžiach – Ondrej Benka Rybár.
 
„Servis lyží je dôležitý preto, aby sme si ten pohyb na lyžiach užili. Tá sklznička musí byť vždy pripravená na danú podmienku, aká je vonku. Neznamená to, že si kúpim bežky a teraz začnem fungovať celosezónne. Vonku sa menia podmienky, je plus dva, mínus dva, mrazí a vždy treba zareagovať tak, aký dať vosk na tú lyžu, aby sme si ten pohyb vychutnali,“ uviedol Ondrej Benka Rybár.
 
Servisovanie lyžiarskeho vybavenia v autorizovaných predajniach výrazne predlžuje jeho životnosť. Laické experimentovanie v domácom prostredí nemusí stačiť.
 
„Pochybujem, že ľudia majú doma nejakú škálu voskov, lebo jeden vosk nám nestačí. Treba mať širšiu škálu voskov, treba mať na to špeciálne žehličky, rôzne rotačné kefy, ručné kefky. Myslím si, že ľudia asi nedisponujú takýmto materiálom doma, čiže preto je ten autorizovaný servis v tomto výhodný,“ ozrejmil odborný poradca.
 
Klasika či voľné lyžovanie 
 
Vyškolený personál okrem servisu pomôže aj pri správnom výbere lyží. Na začiatku je potrebné stanoviť si, či hľadáte klasiku, alebo výbavu na voľné lyžovanie.
 
„Táto lyža je určená do pretekárskej stopy, alebo teda do stopy, ktorú vytvorí nejaký stroj alebo mašina – takže to je klasická bežka. Potom je bežka na korčuľovanie, teda na voľný spôsob. Nemá tak zahnutú špičku, lyža sa nevoskuje pod pätou, ale len parafínom od špičky až po pätu,“ zdôraznil Benka-Rybár.
 
 
„Ďalší model sú takéto backcountry – namiesto šupín majú takzvaný tulení pás. Tieto pásy poznáme zo skialpinizmu, je to tu vlepené a odpadá tá povinnosť voskovať. Nezničí sa to tak, pretože tie šupiny sa môžu časom ošúchať a už neplnia tú funkciu. Toto je fakt taký najideálnejší variant,“ doplnil Benka-Rybár.
 
Výber doplnkov 
 
K povinnej výbave bežkárov patria aj palice, ktoré sa takisto členia do viacerých kategórií. Vybrať si môžete z ľahkých karbónových prototypov určených do upraveného terénu, ale aj z backcountry škály do voľnejšieho terénu. Pre ten sú určené ťažšie hliníkové verzie.
 
„Výška je taká individuálna záležitosť. Niekto znesie vyššie palice, niekomu zase vyhovujú krátke. Je to o technickej vyspelosti človeka,“ opísal poradca.
 
„Tiež je dôležitý výber týchto krúžkov. Ak chceme lyžovať vo voľnom teréne, tak volím tie krúžky väčšie, aby sa mi to v tom snehu nezabáralo hlboko, takže aj tak sa dá rozlíšiť tá palička,“ dodal Benka-Rybár.
 
Vhodný odev 
 
Ku komfortu počas športovania bezpochyby prispieva aj dobre zvolený odev. So správnym kombinovaním jednotlivých vrstiev vám pomôžu špecialisti v predajni.
 
„Tiež musím vedieť, či si idem vyslovene zašportovať, asi tak hodinu a pol na bežky a idem sám a viem, že hodinu a pol makám. V tom prípade sa oblečiem voľnejšie – nejakú funkčnú vrstvu – termoprádlo, na vrch nejakú tenšiu kombinézku a nejakú bundu alebo vestu. Pokiaľ viem, že pôjdem na nejakú turistiku tri – štyri hodiny, tak by som volil niečo hrubšie, prípadne niečo náhradné so sebou, pretože človek sa aj spotí, môže prísť zmena počasia,“ upozornil Benka-Rybár.
 
Pri výbere výbavy, ktorá vás bude sprevádzať pri športových aktivitách, netreba zabúdať ani na potrebnú údržbu. Nezabudnite sa o lyže starať pravidelne – pred sezónou, počas nej, ale aj po nej.
 
„Zhruba po takom treťom, štvrtom tréningu určite treba vždy tie lyže ošetriť. To platí aj keď sa sezóna skončí, netreba lyže len tak odhodiť do kúta. Treba ich pekne očistiť, ošetriť parafínom a takto môžu prečkať leto,“ uzavrel Benka-Rybár.
(16:00, red) 
Diskusia
Pridať komentár