Pestré saleziánske leto na Poštárke

545x
09. Október 2020
Prímestský tábor a adrenalín
 
Letné tábory síce tento rok sprevádzali prísne hygienické opatrenia a usmernenia, no ani to neodradilo bardejovských saleziánov v ich organizovaní. Zodpovedný prístup, bohatý program a radosť zo slnečných dní napísali peknú bodku za letnými prázdninami.
 
Spoznávali Bl. Zefyrína
 
Tematický tábor  
 
Na Poštárke sa uskutočnil tábor s témou Zefyrín. Zúčastnilo sa ho okolo 160 detí, ktorým bol cez scénky a rôzne súťaže či iné táborové aktivity priblížený život tohto blahoslaveného Róma. O zábavu, ale aj bezpečnosť detí pri hrách a výlete sa staralo niečo takmer 60 animátorov a misijných dobrovoľníkov, ktorí neboli len z Poštárky, mesta či okolitých dedín, ale aj z rôznych kútov Slovenska.
 
Deti sa rozdelili do desiatich skupín nesúcich mená Zefyrínových čností. Každá skupina mala svoju farbu, vlajku a pokrik. Neoddeliteľnou súčasťou tábora bola každodenná sv. omša. Deti v súťažiach a plnením úloh na stanovištiach zbierali body do celkového hodnotenia. Okrem hier a súťaží tu na Poštárke sa nám podarilo ísť aj na výlet.
 
Výletným dňom bola streda. Autobusmi sme šli na pútnické miesto k Panne Márii v Gaboltove, kde sme mali sv. omšu a po nej si deti mohli zajazdiť na ozajstných koňoch, z čoho mali veľký zážitok nielen deti, ale aj animátori. Počasie nám počas celého tábora prialo, len v posledný deň sa nám pokazilo. Napriek tomu sme sa mohli zahrať a po sv. omši došlo k úplnému vyvrcholeniu tábora.
 
Zefyrín priniesol deťom dar z neba v podobe ružencov, ktoré im rozdal so slovami, že práve každodenná modlitba sv. ruženca bola jedným z prostriedkov, ktoré mu pomohli dostať sa do neba. Nezabudol však upriamiť pozornosť detí na to, že najdôležitejším na tábore je nakoniec nie on, Zefyrín, o ktorom celý tábor bol, ale Kristus Kráľ, z lásky ku ktorému obetoval svoj život a získal tak korunu slávy v nebi.
 
I keď sa tábor musel riadiť hygienicko-bezpečnostnými opatreniami kvôli pandémii koronavírusu, nič to neubralo na jeho čare. Už teraz sa všetci tešíme na budúcoročný tábor, ktorý už snáď nebude poznačený touto „zlou chorobou“. Te dživel o Kristus Krális!
 
Animátori si vyskúšali rafting
 
 
Dobrodružstvo na Dunajci  
 
Ukončenie leta sa nieslo aj v duchu radosti zo spoločne strávených chvíľ na animátorskom výlete. Tento výlet bol určený pre animátorov, ktorí sa zúčastnili tohtoročného tábora na Poštárke. Absolvovali sme rafting na rieke Dunajec v krásnom prostredí Pieninského národného parku. Boli sme vďační za slnečné počasie, pretože inak by sme prišli domov mokrí ako myši.
 
Aby sme celú cestu späť nemuseli prejsť pešo, požičali sme si bicykle a vrátili sa chodníčkom okolo rieky k našim autám. Po krátkom oddychu a dlhom čase bez jedla sme sa vybrali na neskorý obed do Franka v Starej Ľubovni. Nejeden labužník by si vybral. Len tak sme sa oblizovali po haluškách, pirohoch, rezňoch či vyprážanom syre. Cestou domov sme sa ešte zastavili v Lenartove, aby sme mohli poobdivovať vykonanú prácu na budúcom pastoračnom centre.
 
Za to všetko ďakujeme nášmu nebeskému Otcovi a bratom saleziánom, ktorí nám umožnili prežiť tento úžasný deň.
(18:04, M. Harčar, K. Gbúrová)
Diskusia
Pridať komentár