Svidník navštívili politickí predstavitelia, prišli vzdať poklonu padlým vojakom

712x
06. Október 2020
Jedna z najväčších horských bitiek II. sv. vojny má už 76 rokov
Pietne miesta navštívili Boris Kollár, Igor Matovič či Jaroslav Naď
 
Spomienky sú v prípade vojen veľmi bolestivé, ale aj veľmi dôležité. Ak generácie budú dediť práve spomienky na krutosť a silu vojny je nádej, že sa tie už nebudú opakovať v akejkoľvek podobe.
 
„Dukla a pietne miesta vo Svidníku sa hlboko dotýkajú mnohých rodín v celom kraji. Každoročne sa naše myšlienky spájajú s bolesťou, ktorú vojna priniesla pod Duklu, tažkým víťazstom a každoročne s množstvom ľudí, ktorí chcú vzdať úctu padlým. Napriek tomu, že tento rok boli hromadné pietne akty zrušené, mohli sme sa o to hlbšie zamyslieť nad ťahobou vojny. Vo väčšej tichosti a s vnútorným pokojom sme mohli prežiť akt pietnosti a tak vzdať úprimne a s ľútosťou úctu všetkým, čo obetovali svoj život za slobodu celého národa," uviedla primátorka Svidníka Marcela Ivančová.
 
Dnes si celé Slovensko, ale najmä kraj pod "večne živou Duklou" pripomína 76 rokov od Karpatsko-duklianskej operácie (KDO). Práve táto vojenská operácia bola jednou z najväčších horských bitiek druhej svetovej vojny. Išlo o útočnú operáciu sovietskych a česko-slovenských vojsk na severovýchodnom Slovensku na jeseň 1944, ktorá mala spojiť povstalecké sily SNP so sovietskymi armádami.
 
Úctu vzdala aj primátorka Svidníka Marcela Ivančová 
 
Po potlačení povstania do hôr stratila svoje opodstatnenie a bola ukončená. Operácia bola súčasťou širšie vedenej Východokarpatskej operácie. Od 8. septembra do 27. októbra 1944 tu zahynulo 21-tisíc sovietskych a 1 800 československých bojovníkov - Čechov, Slovákov, Rusínov a iných národnosti.
 
V utorok 6. októbra 2020 si v oklieštenom hygienicko-epidemiologickom režime uctilo pamiatku padlých vojakov viacero predstaviteľov štátu, kraja, okresu i mesta Svidník. S poklonou, sviecou i kvetmi prejavila úctu padlým vojakom primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová s delegáciou.
 
Duklu i pietne miesta vo Svidníku navštívil predseda NR SR Boris Kollár, predseda vlády SR Igor Matovič, minister obrany SR Jaroslav Naď, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko a riaditeľ VHÚ Bratislava Miloslav Čaplovič. S delegáciou prišiel na pietne miesta aj predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský a prednosta Okresného úradu vo Svidníku Michal Iľkanin.
(15:04, svidnik.sk) 
Diskusia
Pridať komentár