Národné filmové ceny Slnko v sieti si odniesli aj Prešovčania

576x
11. September 2020
Úspešná dráma i romantická komédia
Dráma Nech je svetlo excelovala 
 
V poradí desiaty ročník národných filmových cien Slnko v sieti Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, ktorý sa odohral počas druhého septembrového týždňa v bratislavskej Starej tržnici, ovládla dráma Nech je svetlo.
 
Dráma pochádza z dielne prešovského rodáka, režiséra Marka Škopa. Ocenili ju až v piatich kategóriách. V hlavných úlohách si zahrali Milan Ondrík a Zuzana Konečná. Film získal ceny za najlepší hraný film, najlepšiu réžiu, scenár a najlepší ženský aj mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.
 
Snímka prináša príbeh Milana, ktorý má tri deti. Aby ich uživil, musí pracovať v Nemecku. Keď sa ale na Vianoce vráti domov, zistí, že jeho najstarší syn Adam patrí do polovojenskej mládežníckej skupiny a je taktiež zapletený do šikanovania a smrti spolužiaka. Milan sa rozhoduje, čo spraví. Zároveň zisťuje skutočnú pravdu o svojom potomkovi, rodine, spoločnosti i o sebe samom.
 
Slnko v sieti si za najlepšiu filmovú hudbu k snímke Punk je hned! odniesol aj Prešovčan David Kollar. Hlavnou filmovou postavou je drogovo závislý rebel bez príčiny, ktorý neustále naráža na všeobecne platné pravidlá.
 
Diváckou cenou bola zase ocenená romantická komédia o láske dvoch nešťastníkov z východného Slovenska s názvom Loli paradička, ktorú režírovali Prešovčania Richard a Víťo Staviarski. Toto ocenenie bolo pre samotných autorov veľkým prekvapením.
(18:51, red, foto: IG/slnko_v_sieti/Peter Frolo) 
Diskusia
Pridať komentár