Tip na výlet: Turniansky hrad vás prekvapí čarovným výhľadom

1056x
16. August 2020
Turniansky hrad a Hájske vodopády
Turniansky hrad 
 
V dnešnej epizóde série Tip na výlet sa zameriame na veľmi príjemnú kombináciu histórie a prírodných úkazov. V nedávnom článku sme vám priblížili obec Háj, kde sa pred dvadsiatimi rokmi natáčal hollywoodsky vojnový trhák Za nepriateľskou líniou s Owenom Wilsonom a Genom Hackmanom. Dnes sa vyberieme len o niekoľko kilometrov ďalej.
 
Pomôžte s obnovou Turnianskeho hradu
 
Necelých 40 kilometrov juhozápadne od Košíc sa nachádza obec Turňa nad Bodvou, nad ktorou sa týči zrúcanina Turnianskeho hradu. Nie je celkom zrejmé, kedy bol hrad postavený, ale spomína sa koniec 12. storočia. Podľa dostupných informácií slúžil na ochranu cesty medzi Gemerom a Spišom. Prvá oficiálna zmienka o hrade hovorí o jeho prestavbe v roku 1357 pod záštitou rodu Tornayovcov, ktorým patril objekt do raného začiatku 15. storočia. O približne 150 rokov neskôr sa hrad opevnil, čo bolo vzhľadom na nebezpečenstvo tureckého vpádu pochopiteľné. Napriek tomu Turci hrad dobyli a neskôr bol hrad počas povstania zbúraný. Momentálne prebieha jeho rekonštrukcia, ku ktorej môžu priložiť ruku aj turisti..
 
Je to jednoduché: z východiskového bodu, ktorý sa nachádza na parkovisku priamo na úrovni hradu, vedie modrá značka až nahor. Pohodovým krokom zvládnete výstup za približne hodinu. Asi v polovici chodníka sa nachádza stanovisko, kde sú poukladané bandasky s vodou, vrecia s pieskom a iný stavebný materiál, ktorý je potrebné vyniesť až na vrchol. Vzhľadom na úzky chodník a ťažký prístup je jedinou možnosťou zapojenie ľudských rúk a nôh. Práve týmto spôsobom môžete prispieť k obnove tejto historickej pamiatky. Niektorí „srdciari“ otočia úsek medzi spomínaným stanoviskom a hradom niekoľkokrát denne.
 
Takýto výhľad vás čaká pri výstupe na Turniansky hrad 
 
Z priestorov niekdajšieho hradu sa vám naskytne skutočne nádherný výhľad na okolitú krajinu, ale výrazný estetický zážitok vyvolá aj priestor, kde kedysi stál ešte neporušený hrad. Najstaršiu časť tvorí hranolová veža, ktorá disponovala vlastným opevnením. Severne od nej stál gotický palác, jeho mladší brat sa kedysi vynímal na východnej strane. Z juhozápadu chránili objekt delové bašty, zo severozápadu mohutný bastión.
 
K jedinečnému koloritu Turnianskeho hradu prispieva jeho okolie a nádherná panoráma. Po nenáročnom výstupe sa vám príroda odmení výhľadom na obce Turňa nad Bodvou a Háj, na Hájsku dolinu, časť Zádielskej a Jasovskej planiny, Košickú a Turniansku kotlinu.
 
Ideálna možnosť navštíviť Hájske vodopády
 
Výstup na Turniansky hrad z obce Turňa nad Bodvou nepredstavuje žiadnu výzvu a pre náročnejších je tu atraktívna alternatíva – neďaleké Hájske vodopády vzdialené asi hodinku chôdze. Po prvotnom miernom zostupe a následnom výstupe sa vynoríte v malebnej obci Háj, pričom nádhernú panorámu dotvára socha anjela zo spomínaného amerického filmu. Po opustení Hája sa po krátkom stúpaní dostávame do Hájskej doliny, kde sa na približne šiestich kilometroch nachádza množstvo kaskád a až desať vodopádov rôznych výšok od jedného do siedmich metrov.
 
Hájske vodopády 
 
Turisti a rodiny s deťmi majú na výber. Buď chôdzu po ceste spájajúcu obce Háj a Hačava, alebo náročnejšiu, ale o to krajšiu lesnú cestičku popri Hájskom potoku, na toku ktorého sa v priezračnej vode nachádzajú všetky spomínané útvary. K dispozícii sú aj lavičky a ohniská, ktoré sú často využívané návalom milovníkov prírody.
 
Turniansky hrad a Hájske vodopády sú veľmi obľúbenou destináciou nielen pre domácich nadšencov prírody, ale aj pre obyvateľov východoslovenského regiónu či neďalekého Maďarska.
(10:58, red, foto: slovensky-kras.eu)
Diskusia
Pridať komentár