Choďte do Hája! Pred dvadsiatimi rokmi sa tam natáčal hollywoodsky film s hviezdnym obsadením

1757x
08. August 2020
Tip na výlet
Záber z natáčania slávneho filmu 
 
Mnohí z nás to zrejme ani netušia, ale Slovensko bolo už niekoľkokrát konečným výberom hollywoodskej produkcie pri natáčaní nejedného úspešného filmu. Jednou z lokalít, po ktorej sa prechádzali slávni herci, bola Zádielska tiesňava, ktorá je veľmi obľúbeným miestom nachádzajúcim sa asi 40 kilometrov juhozápadne od Košíc.
 
Napriek nie úplne blízkej polohe je tento prírodný útvar obľúbeným turistickým cieľom. K samotnej tiesňave sa dostaneme v našich budúcich tipoch na výlety, dnes sa pozrieme do obec Háj ležiacej v tesnej blízkosti Zádielskej tiesňavy.
 
Hollywoodsky vojnový trhák 
 
Samotná obec sa môže pýšiť nádhernými Hájskymi vodopádmi, ktoré patria k najkrajším zákutiam Slovenského krasu a najmä v zime ponúkajú pohľad na nádherné ľadové steny a cencúle. Aby toho nebolo málo, tak táto obec v okolí Košíc púta pozornosť aj zo strany filmových fanúšikov. V roku 2000 sa totiž v danej lokalite natáčal hollywoodsky vojnový trhák Za nepriateľskou líniou, ktorý mal premiéru o rok neskôr. Na Slovensku sa vtedy pred kamerami objavili známi herci Owen Wilson a Gene Hackman.
 
Američania chceli za každú cenu natáčať na danom mieste, preto boli ochotní na vlastné náklady upraviť lesnú cestu vedúcu k miestu natáčania. Musela sa tam dostať ťažká technika, pretože v danom roku malo Slovensko po viac ako storočí výrazný nedostatok snehovej prikrývky a potrebné bolo umelé zasnežovanie. Práve v obci Háj malo filmové štúdio svoje dielne a zariadenie na výrobu snehu.
 
Takto vyzerá socha anjela dnes 
 
Hollywoodski filmári po natáčaní darovali sochu anjela obci Háj, ktorá sa tak ešte aj dnes teší zvýšenému počtu filmových nadšencov. Aby toho nebolo málo, v samotnom filme si úlohu komparzistov vyskúšala takmer celá dedina. Preto je asi aj logické, že boj o filmovú rekvizitu, ktorý zvádzali tri obce, vyhrala práve táto.
 
Anjel vysoký desať metrov 
 
Samotná socha sa vo filme objavila v úvodnej a záverečnej scéne. Hovorí sa, že o údržbu anjela sa každý rok stará špecializovaná firma. Anjel vysoký asi desať metrov je vyrobený z laminátu a potiahnutý plastom. Sú na ňom vyobrazené stopy po streľbe a anjel má len jedno krídlo. Obec dala vzhľadom na veľkú pozornosť a záujem zo strany verejnosti osadiť orientačné tabule vedúce k tejto filmovej atrakcii. 
 
K soche sa dostanete veľmi pohodlne, pretože ju vidno už z diaľky. Cez obec prechádza niekoľko turistických chodníkov. Stred obce križuje modrá a zelená trasa zo Zádielskej tiesňavy do Drienoveckých kúpeľov. V obci sa potom vydajte smerom na juh, až po niekoľkých minútach dorazíte ku kostolu so sochou anjela. Ak máte chuť na dlhšiu túru, dostanete sa k nemu, ak pôjdete po žltej značke z Turnianskeho hradu k Hájskym vodopádom.
 
Film bol natáčaný na viacerých miestach na Slovensku. Natáčalo sa aj v bratislavských štúdiách na Kolibe, v prírodnej rezervácii pri Žiline či na Martinských holiach. Owen Wilson asi nebude na natáčanie spomínať v dobrom, pretože si pri natáčaní zlomil ruku a musel byť ošetrený v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura.
(10:58, red, foto: 20th Century Fox, planetslovakia.sk)
Diskusia
Pridať komentár