Hádzanári Tatrana Prešov sa stali prvými finalistami Niké handball extraligy

890x
29. Apríl 2024
NHE: Derby sme ovládli, ideme do finále
 Séria tohtosezónnych víťazstiev hádzanárov Tatrana Prešov sa neprerušila (Zdroj: V. Zamborský)
 
V semifinálovej sérii zdolali vo východniarskom derby HK Košice aj v treťom stretnutí, keď sa v domácej Tatran handball aréne tešili z víťazstva 37:25 (17:12).
 
V sérii hranej na tri víťazstvá tak svojho súpera predčili bez straty duelu 3:0 na zápasy a aj naďalej kráčajú celým týmto ročníkom bez jediného zaváhania. Tatranu vyšiel vstup do zápasu, ktorý viedli netradične španielski arbitri Perez a Toro. Domáci strelili úvodné tri góly a po desiatich minútach viedli už 8:2.
 
Odstup si držali aj v ďalšom priebehu, v ktorom tréner Jano rotoval zostavu. Polčas napokon vyhrali domáci o päť gólov. Tento odstup di hostia držali v úvodnej desaťminútovke druhého dejstva, potom ale Tatran opäť odskočil. Šesť minút pred koncom natiahol rozdiel na dvojciferný a napokon triumfoval o 12 gólov. Najviac presných zásahov v drese Tatrana zaznamenal Marko Davidovič, ktorý dal 8 gólov.
 
 Polčas napokon vyhrali domáci o päť gólov (Zdroj: V. Zamborský)
 
Finálovým súperom Tatrana bude lepší z dvojice MŠK Považská Bystrica – HK Kúpele Bojnice. Stav série, ktorá pokračuje v nedeľu 28. apríla na palubovke obhajcu titulu z Považskej Bystrice, je po dvoch dueloch vyrovnaná 1:1 na zápasy. Prvé finálové stretnutie je na programe až po reprezentačnej prestávke, ktorú vyplní kvalifikačný dvojzápas o postup na majstrovstvá sveta proti Poľsku. Finálová séria sa má začať počas víkendu 18, resp. 19. mája.
 
NHE – semifinále (3. zápas)
 
Tatran Prešov – HK Košice 37:25 (17:12), stav série: 3:0 – postupuje Tatran.
 
Zostava a góly Tatrana
 
Cvitkovič, Čupryna – Mitaľ 1, Fech 4, Khaian 1, Sako 2/1, Kovacs, Fenár 1, D. Radčenko, Kravčák 3, Hozman 5, Kasatkin 7, M. Antl 1, Davidovič 8/3, Urban, Hernandez 4.
 
 
Najviac gólov súpera
 
Hruščák 11/2, Ľoch 4, Valiska, Melich a Guzy po 2, 7-metrové hody: 6/5 – 2/2, vylúčenia: 2:4.
 
Priebeh
 
3:0, 5:1, 8:2, 10:3, 11:5, 13:8, 15:9, 16:12, 19:13, 21:16, 26:18, 29:20, 32:22, 36:24.
 
Skóre tretieho semifinále otvoril presnou strelou Kravčák, ku ktorému sa pridali Fenár a Kasatkin a v 3. minúte viedol Tatran 3:0. Tréner Jano pritom nechal na lavičke celý zápas sedieť reprezentantov Urbana i Čuprynu (okrem jednej sedmičky). Duel tak začali na spojkách Davidovič, Mitaľ a Kravčák.
 
Tatran aj v tomto zložení dominoval a za stavu 7:2 si po desiatich minútach musel brať hosťujúci tréner Lipták oddychový čas. Hozman však v 13. minúte zvyšoval už na 10:3, a to bol najvyšší náskok domácich v prvom dejstve. Po viacerých prestriedaniach hostia dokázali narastajúce skóre stabilizovať a v závere polčasu sa dokonca priblížili na štvorgólový rozdiel (16:12). Khaian však poslal Tatran do kabín s päťgólovým náskokom.
 
 Domáci strelili úvodné tri góly a po desiatich minútach viedli už 8:2 (Zdroj: V. Zamborský)
 
Druhý polčas gólovo otvoril rovnako ako ten prvý Kravčák. Päťgólový rozdiel si tímy udržiavali do 41. minúty, keď Valiska znižoval na 23:18. Prišli však dva zásahy Fecha a gól Mitaľa, čím Tatran opäť odskočil. Hostia sa opierali najmä o svojho ostrostrelca Hruščáka, ktorý zaznamenal v zápase až 11 gólov.
 
Ani tie ale nestačili na favorizovaný tím Prešova, ktorý po ďalšej trojgólovej sérii zvýšil Antlom v 54. minúte rozdiel na desať gólov – 32:22. O víťazovi a postupujúcom už teda nebolo pochýb. Domáci v závere ešte vylepšili skóre, ktoré v celej sérii uzavrel gólom na 37:25 Adama Sako. Fanúšikovia na tribúnach, ktorí vytvorili duelu výbornú atmosféru, sa tak mohli spolu s hráčmi tešiť zo zaslúženého postupu do finále.
 
 
Pozápasové vyjadrenia

Séria tohtosezónnych víťazstiev hádzanárov Tatrana Prešov sa neprerušila ani v semifinálovej sérii Niké handball extraligy. Prešovčania zvládli aj tretí duel proti HK Košice a po víťazstve 37:25 (17:12) si v troch zápasoch vybojovali postup do májového finále. Posledný duel východniarskej semifinálovej série hodnotia tréner Pavol Jano, najlepší strelec zápasu – osemgólový Marko Davidovič a dvaja mladí slovenskí reprezentanti Jakub Kravčák a Damián Mitaľ, ktorí dostali v stretnutí pri absencii Lukáša Urbana väčší priestor.

Pavol Jano, tréner Tatrana: „Takýto priebeh zápasu som očakával. Išiel som trochu do rizika, lebo som chcel trochu ušetriť Lukáša Urbana, aby toho nemal veľa, pretože ho ešte čakajú reprezentačné povinnosti. Dal som šancu aj hráčom z lavičky. Dnes sa Košičanom nedarilo nás až tak spomaľovať. Musím pochváliť španielskych rozhodcov, lebo predviedli perfektný výkon. Keby sa všetky zápasy takto pískali, ľahšie by sa žilo na lavičke. S výsledkom som spokojný, aj s tým, že sme vyhrali 3:0. Semifinále je už za nami, teraz sa už musíme prichystať na zápasy, ktoré nás ešte čakajú.“
 
Päťgólový rozdiel si tímy udržiavali do 41. minúty (Zdroj: V. Zamborský)

Marko Davidovič, hráč Tatrana: „Zápas bol z nášho pohľadu dobrý. Hrali sme so zmiešanou zostavou, v ktorej dostali väčší priestor mladí chlapci. Pre nich to je veľmi dôležité mať šancu zahrať si takéto zápasy. Najdôležitejšie je, že sme tento zápas vyhrali a teraz sa už budeme sústrediť a pripravovať na finálového súpera. Uvidíme kto nás bude čakať. Ktokoľvek to ale bude našim jednoznačným cieľom v tejto sezóne je zisk titulu.“

Jakub Kravčák, hráč Tatrana: „Zápas hodnotím kladne, keďže sme ho vyhrali a postúpili do finále. Myslím si, že bol z našej strany dobrý. Mali sme kvalitnú obranu, z ktorej sme dávali rýchle góly z protiútoku a druhej vlny. Ku koncu prvého polčasu sme v obrane trochu povolili, mali sme ju strašne roztiahnutú. Súper sa celkom začal presadzovať, a tak polčas skončil iba o päť gólov. V šatni sme si povedali, že musíme začať tak, ako sme začali prvý polčas. Myslím si, že sme to splnili a výsledok hovorí za všetko.“

Damián Mitaľ, hráč Tatrana: „Môžem byť isto spokojný, že som si zahral celý zápas a získal nejaké skúsenosti. Dostávalo sa nám ale do zápasu ťažšie. Nie úplne nám to fungovalo v útoku, aj keď obrana bola celkom dobrá. Vypracovali sme si síce náskok, ale nepremieňali sme veľmi šance. Postupom času sme ale Košice pritlačili aj v útoku, potiahli sme prvú a druhú vlnu a po polčase sme dali rýchle góly a odskočili vyšším rozdielom. Hralo sa nám tak ľahšie. Mohli sme tak vystriedať nejakých chlapcov a dotiahli zápas do víťazného konca.“
(11:30, IK)
Diskusia
Pridať komentár