Do siene slávy uviedli prvého hádzanára Rudolfa Horvátha

1121x
10. Apríl 2024
 R. Horváth v Športovej sieni slávy PSK, ocenili i päticu víťazov
 Je jediným žijúcim hádzanárskym majstrom sveta zo Slovenska (Zdroj: Viktor Zamborský)
 
Oceňovanie najúspešnejších športovcov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) bolo v tomto roku spojené aj s pripomienkou 20. výročia ankety Športovec roka PSK.
 
Pri tejto príležitosti na podujatie pozvali všetkých doterajších víťazov ankety, medzi nimi aj päticu bývalých i súčasných hráčov Tatrana Prešov. Do Športovej siene slávy zároveň organizátori uviedli prvého hádzanára. Stal sa ním majster sveta z roku 1967 Rudolf Horváth. Odchovanec Tatrana Prešov, účastník semifinále i finále Európskeho pohára majstrov (teraz Liga majstrov) a trojnásobný majster Československa, z toho dvakrát v prešovských farbách, sa stal v poradí štvrtým športovcom vo vlani založenej Športovej sieni slávy PSK.
 
„Je to pre mňa veľká česť a mám k tomu veľkú úctu. Som rodený Prešovčan a Prešovský kraj mi je veľmi známy, preto si to veľmi vážim,“ uviedol Horváth, ktorý bol vôbec prvým podpredsedom prešovskej župy. Pri preberaní ocenenia spomínal najmä na trénerov, ktorí ho počas jeho úspešnej kariéry viedli a vďaka ktorým dosiahol množstvo úspechov.
 
 
„Pri takýchto príležitostiach je čas pozrieť sa trochu späť a začal som rozmýšľať hlavne o tréneroch, ktorí ma trénovali. Mal som veľké šťastie, že som mal super trénerov. Boli medzi nimi také legendy ako Anton Frolo, Ladislav Šesták či tréner majstrov sveta Bedřich König, ktorí dosahovali na európsky a svetový rámec a ktorým som vďačný za svoju kariéru,“ zdôraznil 76-ročný bývalý hádzanár, tréner i funkcionár, ktorý hádzanú stále sleduje a fandí Tatranu. Palce držal aj v nedávnom semifinále Európskeho pohára EHF.
 
„Veľa nechýbalo, aby boli štvrtí v Európe a zahrali si semifinále. Neviem do akej miery je to rovnocenná súťaž ako predtým Európsky pohár majstrov. V každom prípade škoda, že sa im to nepodarilo. Smútil som, že ma nepredbehli. Mohli postúpiť vyššie,“ dodal prvý prešovský hádzanár v Športovej sieni slávy PSK. Slávnostného podujatia sa zúčastnili aj ďalší prešovskí hádzanári.
 
Krajská samospráva totiž na galaprogram pozvala aj všetkých doterajších víťazov ankety počas jej 20. ročníkov. Boli medzi nimi aj piati hádzanári, ktorí celkovo ovládli anketu sedemkrát. Ako prvý z nich dvakrát v rokoch 2009 a 2010 uspel Alexander Radčenko.
 
„Pozvanie na akciu bolo pre mňa milým prekvapením, rovnako tak malé ocenenie, ktoré sme dostali. Akcia bola dobre pripravená. Blahoželám Tajmurazovi k jeho ďalšiemu víťazstvu, ktorým prekonal doterajšie dve víťazstvá mňa, aj iných športovcov. Bola to vskutku milá akcia,“ skonštatoval Saša Radčenko.
 
 Oceňovanie najúspešnejších športovcov (Zdroj: Viktor Zamborský)
 
V roku 2011 vyhral anketu Radoslav Antl, ktorý sa slávnosti nemohol zúčastniť pre trénerské povinnosti v mládežníckej reprezentácii Slovenska. Zahraničná hráčska kariéra zase nedovolila prísť Dajnisovi Krištopansovi, ktorý v ankete dominoval v rokoch 2012 a 2013. Nechýbali ale víťazi z rokoch 2018 a 2019 - Igor Čupryna a Lukáš Urban. Obaja po anabáze v zahraničí aktuálne opäť pôsobia v Prešove.
 
“Chcem sa poďakovať organizátorom za pozvanie pri príležitosti tohto jubilea. Atmosféra bola veľmi dobrá, vtipnú náladu navodil moderátor a každý bol šťastný a v dobrej nálade. Stretol som veľa známych, dobre sa porozprával aj s víťazom ankety Tajmurazom Salkazanovom, s ktorým sme si vymenili skúsenosti zo života na Slovensku,“ zhodnotil Igor Čupryna. Jeho spoluhráč ocenil osobnosti, medzi ktorými sa ocitol.
 
„Keď som si pozrel tie mená, tak to boli, prípadne stále sú, veľmi dobrí športovci. Preto som rád, že môžem byť medzi nimi a samozrejme budem stále makať, aby som možno ešte niekedy v budúcnosti anketu opäť vyhral,“ dodal na záver Lukáš Urban, ktorý bol medzi ocenenými jednotlivcami aj v tomto roku.
 
 
Rudolf  Horváth
 
Profesor Rudolf Horváth je jediným žijúcim hádzanárskym majstrom sveta zo Slovenska. Prešovský rodák s hádzanou začínal v miestnom Tatrane, s ktorým sa najprv stal dorasteneckým a neskôr aj akademickým majstrom Československa (Čsl.). Hrával na oboch krídlach, ale aj na poste pivota.
 
V čsl. mužskej reprezentácii sa objavil ako 19-ročný a hneď v úvode svojej reprezentačnej kariéry sa ako najmladší hráč šampionátu vo Švédsku v roku 1967 tešil zo zisku titulu majstra sveta (MS) spolu so svojím prvým trénerom, hádzanárskou legendou Antonom Frolom. V rovnakom roku bol na juniorských MS štvrtý. Má aj striebro z akademických MS. V rokoch 1969 a 1971 získal s Tatranom tituly majstra Československa.
 
V jeho drese si zahral i semifinále Európskeho pohára majstrov (EPM) proti nemeckému Gummersbachu. Čsl. titul získal tiež na vojenčine v tíme Dukly Praha, s ktorou sa dostal do finále EPM. V roku 1969 sa stal najlepším hádzanárom Slovenska. Po hádzanárskej kariére presedlal na funkcionársku. V rokoch 1988 až 1992 zastával post predsedu Čsl. federácie v hádzanej, bol tiež členom výkonného výboru Čsl. olympijského výboru.
 
Trénersky pôsobil v mládežníckej a ženskej hádzanej v Prešove, ale i v mužskej kategórii v Katare. Rudolf Horváth bol tiež vysokoškolským pedagogickým a vedeckým pracovníkom. Bol prodekanom Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity, členom Rady vysokých škôl SR a tiež mnohých vedeckých rád slovenských i českých fakúlt.
 
Pôsobil aj v komunálnej politike. V rokoch 2001 až 2005 bol krajským poslancom, pričom zastával i funkciu prvého podpredsedu Prešovského samosprávneho kraja.
(13:30, IK)
Diskusia
Pridať komentár