Prichádzajú mladé nevesty a chcú mať honosnú svadbu, hovorí majiteľka svadobného salónu Mária Matušovská

3575x
15. Marec 2024
Dnes k nám prichádzajú viac mladé nevesty, chcú mať honosnú svadbu, hovorí Mária Matušovská zo svadobného salónu MM
 
Mária Matušovská (v strede) začínala predajom topánok. Dnes má v Bardejove svoj svadobný salón. (Zdroj: MM)   

Vyštudovala grafiku a výtvarníctvo na Strednej priemyselnej škole vo Svidníku. Začínala predajom na mieru šitých svadobných a spoločenských topánok. Na Gorlickej ulici v Bardejove dnes vlastní a prevádzkuje Svadobný salón MM. „Princeznovské, jednoduché alebo extravagantné. V našom salóne si určite vyberiete,“ hovorí Mária Matušovská.

Ako začal príbeh vášho svadobného salónu?
 
Topánkami. Inšpirovala ma skúsenosť z mojej vlastnej svadby, kde som mala topánky ušité na mieru. Boli fakt pohodlné. Vydržala som v nich do piatej ráno. Povedala som si, že to skúsim pritiahnuť do Bardejova a v roku 2015 som na námestí otvorila malú kanceláriu. Topánky sa vyrábali na „mieru“ podľa špeciálnej požiadavky každej zákazníčky.

Vydržala som tam dva roky. Ženy ktoré ku mne prichádzali mi stále viac hovorili, že by bolo super, ak by som ponúkala aj svadobné a spoločenské šaty. V meste bol vtedy jeden svadobný salón a záujem žien bol veľký. S manželom sme si povedali, že to vyskúšame. 

Každý model týchto topánok je šitý ručne. Na mieru znamená, že si vyberiete model, farbu, materiál, ozdobu, podpätok jeho tvar a výšku. (Zdroj: MM)
 
Začali ste hľadať väčšie priestory
 
Presne tak. Museli sme nájsť nové a hlavne väčšie priestory. V roku 2017 sme sa presťahovali do Medic Parku II na Ťačevskej ulici. Okrem topánok sme začali ponúkať aj svadobné a spoločenské šaty. Otvorili sme práve, keď začínala sezóna stužkových slávností. Veľa dievčat chcelo nejaké nové šaty a topánky k tomu.
 

Každá žena a každá nevesta, ktorá tam prišla pre topánky už vedela, že ponúkame aj šaty a naopak. Bolo to niečo nové. Ľudia to chceli vidieť, vyskúšať, ohmatať. Boli zvedaví, čo to je a koľko to stojí. Tak sme sa postupne rozbehli. V roku 2020 sme sa museli presťahovať na Gorlickú ulicu, na AB-čko vedľa pošty, na poschodie nad predajňu Makos. 
 
Každý model svadobných šiat je na prenájom a zároveň na predaj. (Zdroj: MM)

Čo presne znamená dať si vyrobiť topánky na mieru?
 
Každý model týchto topánok je šitý ručne. Na mieru znamená, že si vyberiete model, farbu, materiál, ozdobu, podpätok jeho tvar a výšku. Jednoducho si topánku namodelujete tak, ako chcete. Topánky sa šijú v Poľsku, vo firme Witt. Spolupracujeme s nimi od roku 2015. Dnes sme už ich výhradným dodávateľom pre Slovensko, ponúkame ich aj do iných salónov, v Košiciach, Lučenci, Bratislave. 
 
Ako funguje prenájom svadobných šiat? Koľko to všetko stojí?
 
Každý model svadobných šiat je na prenájom a zároveň aj na predaj. To znamená, že z každého modelu, ktorý máme a ponúkame, vieme neveste ušiť úplne nové šaty na mieru. Podľa jej veľkosti a želania. Čakacia doba na nové šaty je tri až štyri mesiace.

Ak nejaké šaty od nás žene na skúške úplne sadnú, môže si ich rovno kúpiť. V salóne máme svoju krajčírku, šaty sa teda dajú upraviť na mieru. Na prenájom ponúkame aj spoločenské šaty. Za zlomkové ceny ich potom ponúkame aj na predaj. 
  
 Väčšinu šiat dovážame zo zahraničia. Uprednostňujeme osobný kontakt s dodávateľmi, hovorí majiteľka salónu. (Zdroj: MM)  
 
Prenájom svadobných šiat začína od 550 eur, spoločenských od 90 eur. Svadobné šaty sa u nás dajú kúpiť od 900 eur vyššie, pri spoločenských sa ceny nových šiat pohybujú od 250 eur. Topánky predávame za 96 eur a viac.    
 
Viac si ich ženy prenajímajú lebo kupujú?
 
Je to tak jedna k jednej. Ak si nevesta šaty kúpi, dáva jej to väčšiu slobodu a flexibilitu. Veľa žien sa ešte týždeň, možno aj mesiac po svadbe fotí. Cestujú do zaujímavých exteriérov, do Tatier, do zahraničia a chcú mať na na to svoje šaty. Nehovoriac o tom, že veľa žien nechce mať šaty po nikom, chcú si ich nechať na pamiatku. 
 
Odkiaľ nakupujete?
 
Svet svadobných šiat je veľmi dynamický a rýchly. Na trhu je toho naozaj obrovské množstvo. Človek má niekedy problém si vybrať. Kolekcie nových svadobných šiat vychádzajú trikrát do roka a hovoríme tak o stovke rôznych výrobcov a dodávateľov.    
 
 Svadobných šiat tu majú v bardejovskom salóne MM stopäťdesiat, spoločenských približne dve stovky. (Zdroj: MM)  
 
Väčšinu šiat dovážame zo zahraničia. Uprednostňujeme osobný kontakt s dodávateľmi. Navštevujeme rôzne veľtrhy, či už je to najväčšia svadobná výstava v Barcelone, výstavy v Taliansku alebo Varšave. S dodávateľmi sa tam stretávame osobne, chceme vidieť ako to robia, čo a ako šijú. Priamo tam vyberáme nové kolekcie. Aj tento rok vycestujeme na tieto výstavy. Moja obľúbená svadobná výstava je v Barcelone.

Na Slovensku navštevujeme tiež svadobné výstavy kde máme svoj stánok. Prednedávnom sme boli v Prešove, Nestwill parku v Hniezdnom, vystavovať budeme aj v Bardejove v hoteli Šariš a v Košiciach.

Ako funguje objednávanie nových šiat pre nevestu?

Nevestu nafotíme, pošleme výrobcovi miery, názov modelu plus detaily a všetko potrebné. Nevesta si v tomto prípade vie vybrať šaty s vlečkou alebo bez. Zmeniť odtieň šiat, hĺbku výstrihu alebo došiť rukávy a naopak. Šaty nám potom ušijú a pošlú kuriérom. Okrem modelov, ktoré máme v salóne, je možné si vybrať aj z katalógu našich dodávateľov. Jednoznačne ale preferujeme overených dodávateľov a hlavne kvalitné materiály, ktoré dobre poznáme.  
 
Chceme prinášať našim nevestám vždy najlepšie novinky zo svadobnej a spoločenskej módy. (Zdroj: MM)
  
Šijú sa svadobné šaty aj na Slovensku?

Áno, aj u nás máme výrobcov svadobných šiat. Bohužiaľ tie ceny a najmä ceny materiálov, sú také vysoké, že v porovnaní so zahraničím je to pre nás úplne neefektívne. Častokrát môžu byť ceny aj trikrát vyššie.

Kedy začína svadobná sezóna?

Na jar po Veľkej noci, v marci alebo apríli. Tento rok začína dosť skoro, Veľkonočné sviatky sú v marci, prvý aprílový víkend už máme ohlásenú prvú svadbu. Inak svadby začínajú koncom apríla a trvajú potom až do októbra.

V októbri zasa začína sezóna spoločenských šiat a stužkových slávností. Nasleduje plesová sezóna, tá končí niekedy začiatkom marca. Najsilnejšie svadobné mesiace sú máj až september. 
 
POZRITE SI AKÉ ŠATY PONÚKA SVADOBNÝ SALÓN MM 

Koľko modelov šiat máte v salóne?
 
Svadobných tak stopäťdesiat, spoločenských možno aj dvesto. Každé tri, štyri mesiace sa snažíme urobiť výpredaj. Staršie a predané šaty doplníme novými modelmi. Konkurencia je aj u nás na východe obrovská. Iba v Košiciach je dvadsaťpäť salónov, v Prešove ich je viac ako desať, v Bardejove tri. Každý salón má svoje značky a buduje si svoj špecifický štýl.

Napríklad v našom meste by bolo zvláštne a nezmyselné skúšať úplne rovnaké modely svadobných či spoločenských šiat, aké ponúkajú aj v iných v salónoch. Myslím, že by sa to nepáčilo ani ženám. V každom salóne chcú mať iný vyber šiat a štýlov. Aby sa na jednej akcii nestretli v rovnakých šatách. Toho sa snažíme držať aj my. Chceme prinášať našim nevestám vždy najlepšie novinky zo svadobnej a spoločenskej módy.
 
Za svadobnými šatami sú ženy ochotné cestovať naozaj ďaleko. (Zdroj: MM)
 
Odkiaľ prichádzajú nevesty, ktoré obliekate?

Dnes nás už ľudia poznajú, vedia kto sme a čo ponúkame. Veľmi pomáhajú aj reklamy na sociálnych sieťach, Instagrame, Facebooku. Som veľmi rada, že k nám prichádzajú zákazníčky z celého Slovenska. Z Bratislavy, Nitry, Levoče, Košíc, Svidníka. No a samozrejme z Bardejova a okolia.

Je fakt, že za svadobnými šatami sú ženy ochotné cestovať naozaj ďaleko. Východniarky chodia do Bratislavy, nevesty zo západu zase k nám. Momentálne pozorujeme trend, že prichádzajú mladšie nevesty, vo veku 21 až 25 rokov a chcú mať veľké, honosné svadby, častokrát so 150 aj viac hosťami.  

Druhov svadobných šiat je veľmi veľa. Svet svadobných šiat je veľmi dynamický a rýchly. Na trhu je toho naozaj obrovské množstvo. (Zdroj: MM)

Ako dlho trvá skúšanie svadobných šiat pred svadbou?

Prvá skúška trvá tak hodinu, hodinu a pol. Nevesta si za ten čas vyberie model, ktorý sa jej páči. Zloží zálohu 200 eur za ich prenájom, ak ide o kúpu, záloha je 50 % ceny šiat. Dva týždne pred svadbou naplánujeme ďalšiu skúšku na finálnu úpravu, takzvané „špendlenie“, kde už nevesta príde aj s topánkami.

Šaty sa upravia, skrátia, zúžia, vyperú a vyžehlia. Nevesta si pre nich potom príde až tesne pred svadbou, väčšinou vo štvrtok. Vráti nám ich po svadbe v pondelok. Štandardne k nám teda nevesta prichádza trikrát. Všetko závisí od postavy a modelu šiat. No a samozrejme od poradných hlasov. Nevesty totiž nikdy nechodia na skúšky sami, väčšinou prídu s mamkami a kamarátkami.

Na skúšku u nás je potrebné sa objednať. Po celý čas skúšania má potom samozrejme žena salón iba pre seba. Skúška svadobných šiat stojí 15 eur, spoločenských 10 eur. Platí sa len v prípade ak si nevesta šaty u nás nevyberie. Poplatok platí na mesiac a nevesta sa v rámci neho k nám môže vrátiť. Ak si to napríklad rozmyslí a poplatok sa pri rezervácii odráta z ceny prenájmu či predaja šiat. 
 
Každý svadobný salón má svoje značky a buduje si svoj špecifický štýl. (Zdroj: MM)
 
Máte zo svadieb aj nejakú spätnú väzbu?

Väčšinou nám po svadbe nevesty posielajú fotky, ďakovnú správu, prípadne nám napíšu nejaký komentár alebo dajú odporúčanie. Našou pridanou hodnotou je, že k šatám, či už svadobným alebo spoločenským, ponúkame aj topánky. Nevesta si spolu so šatami vie vybrať rovno aj topánky na „mieru“.

Čo v prípade ak sa šaty poškodia?

Vôbec nevadí, ak sa šaty napríklad polejú, stáva sa to pomerne často, je to zahrnuté v cene. Vieme to šetrne a špeciálne oprať. Väčší problém je, ak sa popália, napríklad cigaretou alebo veľmi potrhajú a nedokážeme ich už zachrániť.

Mali sme prípad, keď si svadobčana urobili na záhrade vlastný parket z dosiek. Šaty skončili pozaťahované zdola až po korzet. Keďže sme s nimi už nedokázali nič urobiť a stali sa pre nás nepoužiteľné, nevesta nám sumu šiat doplatila. Musela si ich nechať.

Ak nastane takáto situácia, snažíme sa vždy nájsť vhodné spoločné riešenie. Sme veľmi rady ak nám nevesta pri vrátení šiat nič nezatajuje. Verte mi, je to nepríjemné pre obe strany. Pretože tieto šaty má objednané aj iná nevesta a poškodené ich nemôžeme prenajímať ďalej. V takomto prípade musíme objednať nový model šiat. 

Zatiaľ čo východniarky takmer striktne preferujú „ivory“ šaty, nevesty zo západného a stredného Slovenska viac experimentujú aj s odvážnejšími, farebnejšími odtieňmi nude, hovorí majiteľka salónu MM. (Zdroj: MM)

Dajú sa rozlíšiť nejaké základné typy svadobných šiat?

Druhov svadobných šiat je veľmi veľa. Áno, môžeme definovať určité základné variácie. Či pôjde nevesta do takzvaných „princeznovských“ šiat, teda honosných a veľkých s obrovskou sukňou. No a potom máte naopak ľahké, padavé šaty s rázporkom. Prípadne ešte boho štýl, vhodný na menšie, letné svadby.

Čo sa týka farebnosti najviac idú klasické „ivory“ slonovinového odtieňa . Hodí sa každej neveste. Líši sa to napríklad aj podľa regiónu. Zatiaľ čo východniarky takmer striktne preferujú „ivory“ šaty, nevesty zo západného a stredného Slovenska viac experimentujú aj s odvážnejšími, farebnejšími odtieňmi nude.  

Princeznovské, jednoduché alebo extravagantné. V salóne MM si určite vyberiete. (Zdroj: MM)
 
Existujú aj svadobné salóny pre mužov?

Nie je to u nás štandard. Muži sú menej nároční, robia si s oblečením menej starostí, oblek si kúpia. Viem, že v Banskej Bystrici existuje salón, kde riešia aj požičiavanie oblekov, smokingov a košieľ aj pre ženíchov.

Aké svadobné doplnky ponúkate k šatám?

Závoje, spodničky, ručne vyrábané náušnice a ozdoby do vlasov. Ďalej korunky, čelenky, opasky, bolerká, kožušteky, rukavičky, podväzky aj kabelky. 
 
(PR, Mario Hudák, AHOJ TV)
Diskusia
Pridať komentár