Na verejnom cintoríne v Košiciach začali reštaurovať centrálny kríž

1551x
06. Marec 2024
 Centrálny kríž  - plastiky Ukrižovaného Krista začali obnovovať
  (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Na Verejnom cintoríne na Rastislavovej ulici sa v uplynulých dňoch začali práce na reštaurovaní centrálneho kríža - plastiky Ukrižovaného Krista.
 
Obnova pietneho miesta je súčasťou komplexného projektu revitalizácie Verejného cintorína. Reštaurátorské práce za 15 556 eur s DPH má na starosti špecializovaná spoločnosť Villard, ktorá už v minulosti reštaurovala Dóm sv. Alžbety alebo rekonštruovala Urbanovu vežu.
 
  (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Práce na obnove kríža potrvajú, v závislosti od klimatických podmienok, minimálne mesiac. Sochárske dielo, vrátane podstavca, najprv očistia od nečistôt a depozitov. Následne z neho odstránia nepôvodné nátery, premaľby, rôzne tmely a vysprávky, ktoré sa naň v priebehu rokov naniesli.
 
Poškodené časti reštaurátori dotmelia a domodelujú a na záver sa celé dielo farebne zjednotí. Reštaurovanie čaká aj hlavnú bránu - vstupný portál na cintorín, ako aj historický trakčný stožiar, ktorý ostal umiestnený ako technická pamiatka na parkovisku pri cintoríne.
 
 (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Snahou mesta je, aby sa príslušné parkovisko odovzdalo verejnosti do predčasného užívania a nečakalo sa pritom na skolaudovanie celého projektu. Mesto zároveň pri obnovenom centrálnom kríži plánuje 17. mája pri jeho odovzdaní verejnosti ekumenickú bohoslužbu.
(8:20, red.) 
Diskusia
Pridať komentár