Prešovský poslanec Rudolf Dupkala dostal päť rokov väzenia

1745x
05. Marec 2024
Prešovský mestský poslanec Dupkala dostal za korupciu päť rokov väzenia
(Zdroj: tasr) 
 
Prešovský mestský a krajský poslanec Rudolf Dupkala dostal za prijímanie úplatku päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody.
 
Najvyšší súd (NS) SR v utorok potvrdil skorší verdikt Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie je právoplatné. Dupkala nebol na utorkovom verejnom zasadnutí prítomný. Svoju neúčasť ospravedlnil zdravotným stavom. Súhlasil s konaním v jeho neprítomnosti.
 
Najvyšší súd jeho odvolanie, rovnako ako odvolanie prokurátora proti rozsudku ŠTS z marca 2022 zamietol. Vykonané dôkazy sú podľa odvolacieho senátu dostatočné na preukázanie viny.
 
(Zdroj: tasr) 
 
„Súd nezistil zásadné chyby, ktoré by mali vplyv na konečné rozhodnutie," povedala predsedníčka senátu Dana Wänkeová. Dupkala mal podľa obžaloby žiadať od investora tréningovej ľadovej plochy v apríli 2018 úplatok vo výške 20-tisíc eur. Na rokovaní mestského zastupiteľstva mal za to pri schvaľovaní finančného príspevku vo výške 600-tisíc eur hlasovať za návrh riešenia, ktorý bol predložený žiadateľom - investorom.
 
Dupkala na hlavnom pojednávaní ŠTS pripustil, že ho investor dvakrát požiadal o pomoc. Prvý raz sa mal prihovoriť, aby sa proti výstavbe haly neuskutočnila petícia, a rovnako mal byť oslovený s prosbou o pomoc pri výstavbe parkovacích miest. Odmieta, že by za to žiadal či prijal úplatok. Cíti sa byť nevinný.
(14:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár