VIDEO | Fyzioterapeuti Prešovskej univerzity budú praxovať v neurorehabilitačnom centre Adeli

904x
05. Marec 2024
 Budúci fyzioterapeuti z Prešovskej univerzity získali nové možnosti praxe
 
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Zabezpečí im to spolupráca Fakulty zdravotníckych odborov s piešťanským centrom Adeli, ktoré patrí medzi jedno z najväčších neurorehabilitačných centier na svete. Spoluprácu oboch strán spečatili na pôde univerzity podpisom memoranda.
 
„Táto spolupráca začína od letného semestra - od mája, kde sa bude 72 študentov v dvojtýždňových cykloch striedať cez máj, jún, júl a august v zariadení Adeli v Piešťanoch. Absolvujú tam prax a letnú prázdninovú prax v rámci svojho študijného plánu, ako klinických cvičení. Sú to druháci, tretiaci bakalárskeho štúdia a prváci, druháci magisterského štúdia,“ povedala Štefánia Andraščíková, dekanka Fakulty zdravotníckych odborov PU.
 
 
  (Zdroj: AHOJ TV)
 
Predmetom spolupráce je popri stážach aj účasť na vzdelávaní a výučbe v podobe prednášok a odborných seminárov zo strany odborníkov z praxe.
 
„Každý študent, ktorý príde, tak prejde určitým tréningom, aby bol už na maximum pripravený pracovať s pacientom. Bohužiaľ, je veľmi veľa pacientov, ktorí naozaj potrebujú pomôcť, čo sa týka fyzioterapie. Je ich stále viac a viac. Čiže adekvátne k tomu, aby sme naozaj vedeli všetkým pomôc, potrebujeme veľmi veľa fyzioterapeutov,“ vysvetlila Claudia Poidock, konateľka Adeli Medical Center.
 
V rámci spolupráce získala univerzita od centra aj nový prístroj v hodnote viac ako 20-tisíc eur. Určený je pre výučbu a prax fyzioterapeutov. Prístroj kombinuje fyzický tréning s virtuálnou realitou.
 
  (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Prístroj, ktorý tu vidíte sa v podstate využíva pri všetkých ochoreniach, ktoré akýmkoľvek spôsobom postihuje rovnováhu. Niekoľko európskych štúdii v posledných dvoch rokoch vykázalo v rámci tej rekonvalescencie enormný úspech práve v tejto simulovanej virtuálnej reality. Aj tu to chceme nie len priamo v klinickej praxi, ale už aj na úrovni akademickej pôdy, priblížiť študentom, aby prichádzali aj pripravení do života a vedeli s takýmito prístrojmi pracovať,“ informoval Igor Pribula, neurológ.
 
„Plánujeme to len zaradiť do výučby, plánujeme učiť študentov v rámci doplnkovej terapie, doplnkových metód a fyzioterapie,“ vyjadril sa Cyril Grus, odborný asistent Fakulty zdravotníckych odborov.
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
„My sme nesmierne vďační, pretože ako verejná vysoká škola, na tie kapitálové investície je veľmi málo financií, takže akákoľvek pomoc materiálno-technická a prístrojová, ktorá skvalitní výučbu u našich študentov je nesmierne pre nás významná,“ dodala Andraščíková.
 
Na Prešovskej univerzite aktuálne študuje v dennej i externej forme 260 budúcich fyzioterapeutov.
(14:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár