VIDEO | Vynovená vilka Fontána víta návštevníkov

1442x
04. Marec 2024
Bardejovské Kúpele ponúkajú pobyt podľa vášho gusta
  
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Bardejovské Kúpele, a.s., v priebehu roka sústreďujú svoje služby v dvoch najväčších hoteloch - štvorhviezdičkovom Alexandrovi a trojhviezdičkovom Ozóne.
 
Postupne, ako od začiatku roka pribúdajú hostia, otvárajú pre nich nové kapacity, ktoré boli sezónne utlmené. Aj tento rok mali v mesiacoch január a február 2024 otvorený hotel Ozón a hotel Alexander, od 23.februára 2024 otvorili hotel Alžbeta a od 1.marca 2024 otvorili aj vilku Fontána. V tomto roku je vývoj obsadenosti porovnateľný s rokom 2023, január bol o niečo lepší. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.
 
Hotel Alexander (Zdroj: Bardejovské Kúpele)
 
,,V mimosezónnych mesiacoch sústreďujeme služby v našich najšpičkovejších zariadeniach. Umožňuje nám to poskytovať čo najširší rozsah služieb, šetriť na pracovných silách a zákazníkom prináša kvalitu za nižšie ceny. Aj v ťažkých časoch proticovidových opatrení a šetrenia po zdražení energií sme nezatvorili, ale pri dodržaní noriem a predpisov sme udržali kúpele v chode a zachovali zamestnanosť, čo sa nám potom vyplatilo aj pri rýchlejšom nábehu kúpeľov do sezónnej plnej kapacity,“ vysvetľuje T.Šatanková.
 
 (Zdroj: Bardejovské Kúpele)
 
Dodáva, že vlani zaznamenali Bardejovské Kúpele, a.s. dobré výsledky. Počet osôb, ktoré ich navštívili dosiahol 28 744, počet prenocovaní 230 265 a zaznamenali tržby viac ako 17,83 mil. EUR. Návštevnosť sa tak oproti roku 2022 zvýšila o 2,15 % a počty prenocovaní o 5,12%. Počet samoplatcov dosiahol 60,45% zo všetkých klientov.
 
,,Tento rok máme plánovaný nárast prenocovaní len o cca 9000 dní, čo predstavuje 4%. Vývoj v roku 2024 by mal byť veľmi podobný tomu z roku 2023, keďže už aj klienti v skupine A si za svoje pobyty platia, tak očakávame o niečo menší záujem. Tento výpadok musíme nahrádzať samoplatcami a rekondičnými pobytmi, čo nemusí byť také jednoduché,“ naznačila T.Šatanková.
 
Nová tvár vilky Fontána poteší návštevníkov
 
Liečebný dom Fontána sa nachádza v centre Bardejovských Kúpeľov, medzi Kolonádou a nákupným strediskom. Kapacita kúpeľného domu je 50 lôžok. Na vilke Fontána vlani prebehla, od júla do začiatku októbra, rekonštrukcia s kompletnou rekonštrukciou fasády, vybudovaním nového balkóna, úpravou okolia a zhodnotením celej stavby.
 
Celkové náklady na rekonštrukciu Fontány boli vo výške cca 270 000 EUR z vlastných zdrojov. Po rekonštrukcii sa výrazne zvýšil štandard ubytovania a kúpele vo vynovenej Fontáne získali ďalšiu fotogenickú stavbu s historickým typicky kúpeľným výzorom. Fontána je národnou kultúrnou pamiatkou od roku 1971, ale nevie sa presne kedy bola postavená. Predchádzajúce názvy vilky sú Blumenfeld, Lehner, Légia.
 
 Vilka Fontána (Zdroj: Bardejovské Kúpele)
 
Pri rekonštrukcii kúpele spolupracovali s Krajským pamiatkovým úradom v Prešove, ktorý celú rekonštrukciu monitoroval, navrhol farbu na strechu, fasádu aj sokel a jeho zástupcovia sa pravidelne zúčastňovali na kontrolných dňoch. Projektantom bol Ing. arch. Ľubomír Hains z Prešova.
 
Štandard ubytovania sa zvýšil hlavne tým, že v budovách už nie je vlhko, lebo celá fasáda je zateplená a odizolovaná. Vybavenie izieb sa zlepšilo tým, že sa kúpili nové LED televízory a dotiahla optika do objektu s WIFI pokrytím na izbách. Interiér sa nemenil a vilka ostáva na úrovni 2**+. Klienti už túto jar môžu používať na slnenie zadné balkóny a tešiť sa z nového trávnika.
 
Patria k špičke
 
Bardejovské Kúpele patria v súčasnosti k špičke slovenského kúpeľníctva. Ponúkajú viaceré štandardy ubytovania, od jednoduchých viliek, cez liečebné domy, až po moderné kúpeľné hotely.
 
V posledných 10 rokoch rekonštruovali a vynovili svoje hlavné kúpeľné domy – kompletne Alexandra a Alžbetu, značne zmodernizovali aj Ozón a Astóriu. Pre návštevníkov sú k dispozícii okrem liečebných procedúr aj wellness centrá v hoteli Alexander alebo v hoteli Ozón. Rekonštrukciami prechádzajú aj vilky (penzión František) a zmodernizované bolo Balneocentrum.
 
 Hotel Ozón (Zdroj: Bardejovské Kúpele)
 
Bardejovské Kúpele sú nielen oázou zdravia a kľudu, ale aj jedinečným miestom na aktívne trávenie času. Z Prešova je to 40 minút (cca 40 km), z Košíc 1 hodina (78 km), z Popradu 90 minút (100 km). V Bardejovských kúpeľoch sa liečia onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia.
 
Kúpele si vychutnávala cisárovná Alžbeta, ale aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska.
(15:15, red.)
Diskusia
Pridať komentár