Mesto Prešov ocenilo svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023

1268x
04. Marec 2024
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
  (Zdroj: Mesto Prešov)
 
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov.
 
Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
 
V Prešove sa vo štvrtok 29. februára uskutočnilo už 63. odovzdávanie ocenení najúspešnejším prešovským športovcom za uplynulý rok s názvom Športovec roka. Ide o najstaršiu anketu svojho druhu na Slovensku.
 
  (Zdroj: Mesto Prešov)
 
Oceňované boli kolektívy, jednotlivci, mládežnícke talenty, ale aj legendy, ktoré boli uvedené do siene slávy. Po úvodnom vystúpení hudobného hosťa večera, umeleckej školy Ebony, sa plnej sále PKO v Prešove prihovoril obľúbený športový komentátor Marcel Merčiak, ktorý sa už tradične zhostil úlohy moderátora večera. Titul najúspešnejšieho športovca roka 2023 si tentokrát odniesol hádzanár z Tatrana Prešov Lukáš Urban.
 
„V top desiatke som sa nachádzal už viackrát, ale vyhrať Športovca roka sa mi teraz podarilo prvýkrát, za čo som veľmi vďačný. Chcem poďakovať svojim spoluhráčom, pretože hádzaná je tímový šport a bez nich by som toto určite nedosiahol. Ocenenie vnímam aj ako určitú odmenu za celý rok trénovania a veľkého odriekania, ale zároveň je to určitým záväzkom a dobrou motiváciou na sebe ďalej pracovať," povedal Lukáš Urban, najúspešnejší športovec mesta Prešov za rok 2023, hádzanár Tatrana Prešov.
 
  (Zdroj: Mesto Prešov)
 
„Prvý polrok 2023 nebol pre náš tím veľmi úspešný, pretože sme nezískali titul majstra Slovenska. Vyhrali sme Slovenský pohár, ale Tatran má vždy najvyššie ambície. Druhý polrok hodnotím veľmi úspešne, neprehrali sme v ňom ani jeden zápas a verím, že sezónu dotiahneme úspešne do konca aj v roku 2024,“ dodal Urban.
 
Lukáš Urban je odchovancom prešovského klubu a medzi hráčmi vynikal už v mládežníckych kategóriách. Ako sedemnásťročný sa dokázal svojimi výkonmi v dorasteneckom tíme prebojovať do seniorského A- mužstva. Bol mládežníckym reprezentantom Slovenska a v súčasnosti je stabilným členom seniorskej reprezentácie rodnej krajiny. Lukášovi Urbanovi cenu odovzdal primátor mesta Prešov František Oľha.
 
  (Zdroj: Mesto Prešov)
 
„Mesto Prešov všade poznajú ako mesto hudby. Máme veľkú spoločnú ambíciu, aby sa do povedomia nielen na Slovensku zapísalo ako mesto športu. Veľmi ma teší, že sme spolu s poslancami mesta odhlasovali návrh kandidatúry Prešova na Európske mesto športu pre rok 2025. Bola by to úžasná príležitosť odprezentovať nielen naše mesto, ale najmä vás, športovcov a vaše úspechy celej európskej verejnosti. Chcem, aby ste vedeli, že kdekoľvek za nás bojujete, akokoľvek ďaleko od domova zápolíte, sme duchom s vami a držíme vám palce,“ povedal primátor Prešova, František Oľha.
 
  (Zdroj: Mesto Prešov)
 
Cena Objav roka 
 
Cenu Objav roka získala na tohtoročnom Športovcovi roka taekwondistka Teresa Kručayová z klubu Taekwondo Gebeak Prešov. Iba 17-ročná Teresa v roku 2023 dosiahla prelomové úspechy na vrcholových európskych a svetových súťažiach. Na konte má zlato z Európskeho pohára v poľskom Lubline a na majstrovstvách sveta Taekwon – do ITF vo fínskom Tampere si spolu so zlatou medailou vybojovala aj juniorský titul majsterky sveta.
 
Do Siene slávy prešovského športu pribudli tento rok hneď dve mená. Tým prvým je niekdajší hádzanár Tatranu Prešov Pavol Palša, ktorý v mužstve odohral dlhých 15 rokov. Obrovským prínosom je aj jeho angažovanie sa v mládežníckej hádzanej.
 
 (Zdroj: Mesto Prešov)
 
Bol priekopníkom pri zriaďovaní športových tried a školských športových stredísk v hádzanej v rámci našej republiky a vytvoril systém celoslovenských súťaží školských športových stredísk v hádzanej, ktorý sa s menšími obmenami hrá až doteraz. Pavol Palša je zároveň držiteľom Zlatej plakety za rozvoj hádzanej na Slovensku a nachádza sa aj v Sieni slávy slovenskej hádzanej.
 
Do prešovskej športovej siene slávy pribudol in memoriam aj legendárny Gejza Šimanský, ktorý po druhej svetovej vojne, vďaka svojej neobyčajnej rýchlosti a technickej zdatnosti, patril v Československu medzi najlepšie krídla.
 
Československý olympijský výbor mu udelil Cenu fair-play, Slovenský futbalový zväz ocenil jeho pôsobenie udelením futbalovej Ceny fair-play MUDr. Ivana Chodáka. Bol v desiatke najlepších prešovských športovcov 20. storočia.
 
Cenu za športovú reprezentáciu mesta Prešov za rok 2023 získali
 
Tatiana Blichová - hokejistka klubu Šarišanky Prešov, Jozef Dolný – futbalista FC Tatran Prešov, Lucia Fecková – kickboxerka, Kickboxing klub Panter Prešov, Pavel Caballero Hernandez – hádzanár Tatran Prešov, Veronika Jalowiczorová – karatistka z Karate klub Junior Prešov, Tomáš Mikluš – malý futbal, To Day Hydrokres Prešov, Kamila Novotná – športová streľba, ŠKP Prešov, Peter Spusta - armwrestling, AWK Prešov a Michal Ščerba - volejbal, VK Mirad UNIPO Prešov.
 
Najúspešnejšími kolektívmi mesta Prešov v kategórii dospelých za rok 2023 sa stali
 
Tatran Prešov - hádzaná v kategórii muži, AWK Prešov - armwrestling, pretláčanie rukou, VK Mirad UNIPO Prešov - volejbal – muži a VK Prešov - volejbal, ženy.
 
Najúspešnejšími kolektívmi mesta Prešov v kategórii mládeže za rok 2023 sa stali
 
Tatran Prešov - hádzaná – starší dorastenci, ŠKP Prešov - športovo-strelecký klub, Diamond Swimming Club Prešov – plávanie, FC Tatran Prešov – futbalistky.
 
Titul Mládežnícke talenty roka získali
 
Šimon Krompaščík - atletika, Atletika Šport hrou Prešov a Petra Štefaníková - volejbal, VK Prešov.
 
Cenu Najlepší športovec akademik za rok 2023 získala
 
Ema Doboszová, krasokorčuľovanie, Skating Sports Prešov, Prešovská univerzita Prešov.
 
Zvláštna cena mesta Prešov  
 
Zvláštnu cena mesta Prešov získala Docentka PaedDr. Viera Bebčáková, PhD.
 
Cenu Tréner roka získal
 
Ing. Ján Šima
(9:50, red.) 
Diskusia
Pridať komentár