Prešov chce podporiť triedenie kuchynského odpadu

1321x
04. Marec 2024
Mesto Prešov podporí zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu
 (Zdroj: Mesto Prešov)
 
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začala už koncom februára.
 
Mesto Prešov podporí zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu nákupom a následnou distribúciou 10-litrových vedierok do všetkých domácností v Prešove.
 
Tieto vedierka majú slúžiť ako prepravná nádoba kuchynského odpadu smerom k 23-litrovej zbernej nádoby v individuálnej bytovej výstavbe a pri komplexnej bytovej výstavbe smerom k veľkej 240-litrovej zbernej nádoby umiestenej na stojisku zberných nádob.
 
Uvedené vedierko je preto vhodné umiestniť v blízkosti kuchynskej linky a dokúpiť si k nemu vhodný pachový filter a kompostovateľné sáčky, podľa potreby samotnej domácnosti.
 
 
"Našim cieľom je znížiť, alebo v ideálnom prípade úplne odstrániť tento druh odpadu zo zmesového komunálneho odpadu. Ak sa netriedi a končí na skládkach, stáva sa takýto bioodpad najväčším tvorcom skleníkových plynov a znečisťovateľom povrchových a podzemných vôd, pôdy či ovzdušia. Dobre vytriedený kuchynský bioodpad sa pritom dá ďalej využiť. Po spracovaní môže byť použitý napríklad ako hodnotný kompost alebo využitý na výrobu bioplynu a elektrickej energie," povedal primátor mesta Prešov, František Oľha.
 
Pracovníci mestského úradu v súčinností s Technickými službami mesta Prešov začnú distribuovať tieto vedierka v bytových domoch mestskej časti Šváby.
 
Jednotliví domoví dôverníci budú oslovení za účelom prevzatia 10-litrových vedierok pre všetky domácnosti, ktoré sa nachádzajú v jednotlivých vchodoch bytového domu.
 
V priebehu roka 2024 sa tieto vedierka budú postupne distribuovať v rámci celého územia mesta Prešov.
(9:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár