Odštartoval projekt komplexnej obnovy a prestavby nemocnice v Poprade

1221x
01. Marec 2024
Búracie práce v popradskej nemocnici sa začali, podľa riaditeľa ide o najväčšiu prestavbu od jej otvorenia
(Zdroj: FB Mesto Poprad) 
 
Búracími prácami v piatok odštartoval projekt komplexnej obnovy a prestavby nemocnice v Poprade za viac ako 42 miliónov eur. Za tri roky sa z nej má stať jedno z najmodernejších zdravotníckych zariadení. Stavenisko v piatok odovzdali zhotoviteľovi, nemocnica bude práce financovať z Plánu obnovy a odolnosti.
 
Ako informoval riaditeľ nemocnice Stanislav Kandrik, realizovať ich budú za plného chodu zariadenia s už zavedenými organizačnými zmenami. Niektoré oddelenia a ambulancie totiž museli presťahovať, operatívu však budú práce obmedzovať len v minimálnej miere.
 
 (Zdroj: FB Mesto Poprad)
 
Podľa riaditeľa nemocnice ide o historickú chvíľu, keď sa po 50 rokoch od jej otvorenia začína jej najväčšia a investične najrozsiahlejšia prestavba. „V 21. storočí sú naše nemocničné priestory nevyhovujúce, medicínske procesy a postupy sa ale oproti 70. rokom výrazne zmenili,“ skonštatoval s tým, že nemocnicu čaká náročné obdobie.
 
Rekonštruovať sa bude podľa jeho slov desať poschodí v lôžkovej časti a osem poschodí komplementu. Práce majú trvať menej ako 900 dní. Popradská nemocnica má podľa predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD) významné miesto v rámci slovenského zdravotníckeho systému. 
 
(Zdroj: FB Mesto Poprad)  
 
Investícia za vyše 42 miliónov EUR z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti za 2,5 roka zmení nemocnicu na jedno z najmodernejších zdravotníckych zariadení s úrovňou tretieho tisícročia. Projekt sa v lôžkovej časti bude týkať všetkých nadzemných podlaží, kde sa uvažuje s vyšším štandardom starostlivosti o pacienta. Izby sú navrhnuté tak, aby na každom podlaží bolo priemerne 25 až 30 lôžok.
 
Komplexnou obnovou prejde aj poliklinika. „Po ukončení rekonštrukcie bude naša nemocnica jednou z najmodernejších nemocníc na Slovensku. Má svoje špecifiká vzhľadom na širokú spádovú oblasť, ktorú pokrýva, a preto som rád, že ľuďom bude zabezpečená ešte kvalitnejšia zdravotná starostlivosť so zvýšením komfortu nielen pre pacientov, ale aj pre samotný personál,“ uviedol primátor Anton Danko.
(14:45, red.) 
Diskusia
Pridať komentár