VIDEO | Stredná priemyselná škola technická v Bardejove privítala záujemcov o štúdium

1233x
19. Február 2024
SPŠT Bardejov predstavila svoje priestory a odbory
Pozrite si našu videoreportáž
 
V rámci Dňa otvorených dverí predstavila Stredná priemyselná škola technická svoje študijné odbory.
 
„Tak ako každý rok, aj tohto roku sme otvorili brány Strednej priemyselnej školy technickej pre širokú verejnosť a pre žiakov deviatych ročníkov základných škôl, aby videli priestory našej školy a všetko to, čo sa môžu naučiť našej škole,“ informoval Jaroslav Bujda, riaditeľ školy.
 
V rámci Dňa otvorených dverí predstavila Stredná priemyselná škola technická svoje študijné odbory:
 
Staviteľstvo
 
„Študujeme veľa zaujímavých vecí a taký náš základný predmet je pozemné staviteľstvo, kde sa preberá všetko kompletne okolo staviteľstva. Ideme od základov až po celý dom,“ povedala Adela Tomková, študentka 3. ročníka z odboru Staviteľstvo.
 
 
Technika a prevádzka dopravy
 
„Vyrábame nejaké veci, pracujeme s programami ako je napríklad Autocad. V treťom ročníku nastupuje program Creo – to je vytváranie 3D modelov,“ priblížila Lucia Lužinská, študentka 3. ročníka z odboru Technika a prevádzka dopravy.
 
Elektrotechnika
 
„Odporúčam to hlavne z toho dôvodu, že sa tu naučia programovať napríklad Arduino alebo Raspberry. Môžu sa naučiť programovať súčiastky, obvody. Je to dobrá skúsenosť aj do života,“ vyjadril sa Martin Nirka, študent 2. ročníka z odboru Elektrotechnika.
 
 Inteligentný robot dokáže pomôcť žiakom písať domáce úlohy (Zdroj: AHOJ TV)
 
Informačné sieťové technológie
 
Študent sa naučí navrhovať a konfigurovať siete, ovládať grafické programy, vytvárať web stránky alebo programovať robotickú lego stavebnicu. Inováciu medzi programovateľnými zariadeniami predstavujú aj nové DOBOTY – ROBOTY, ktoré významnou mierou prispeli k skvalitneniu odbornej výučby. Inteligentný robot dokáže pomôcť žiakom písať domáce úlohy pomocou umelej inteligencie.
 
Ako sa môže študent uplatniť alebo čo mu to dáva do budúcna?
 
„Máme výhodu tým, že je to odborná škola, že keď nejdeme na vysokú školu, tak môžeme byť rozpočtár, projektant , stavby vedúci alebo technický vedúci. Takže určite si z toho niečo dá potom ďalej,“ vysvetlila Adela Tomková, študentka 3. ročníka z odboru staviteľstvo.
 
„Môže sa uplatniť v elektrikárskych firmách, buď inštalovanie elektriky alebo v programovaní – vytvárať nejaké stránky a podobne,“ povedal Šimon Jackanin, študent 2. ročníka z odboru Elektrotechnika.
 
 Skonštruované detské autíčko (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Môžu sa uplatniť buď v strojárskych firmách, automobilovom priemysle, môžu robiť prijímacieho technika, na dispečingu alebo predávať autá,“ prezradila Lužinská.
 
Študentka Lucia skonštruovala detské autíčko Mercedes, s ktorým sa umiestnila na dvoch tretích miestach.
 
„Zvyšovala som na ňom výkon, je tam silnejší elektromotor, silnejšia batéria. Je robené vzhľadom na bezpečnosť deti. Sú tam pridané blikače, siréna tak, aby si to deti užili,“ dodala Lucia Lužinská.
 
Ak vás tieto odbory zaujali alebo radi niečo vyrábate a chcete sa aj vy zúčastniť súťaží, škola vás rada privíta.
(10:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár