Novým generálnym riaditeľom krajskej správy ciest bude Vladimír Žiarný

1605x
19. Február 2024
Dôveru poslancov ako nový riaditeľ Správy ciest Košického kraja získal Vladimír Žiarný
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Správa ciest KSK) 
 
Krajské zastupiteľstvo sa na svojom pondelňajšom zasadnutí zaoberalo aj správou Útvaru hlavného kontrolóra. Potvrdila, že pri prenájme modernej cestárskej techniky neboli porušené právne predpisy ani finančná disciplína.
 
Meno navrhovaného kandidáta na riaditeľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) bolo po stredajšom výberovom konaní známe. Novým generálnym riaditeľom Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) sa od 1. marca stane Vladimír Žiarný, doterajší vedúci oddelenia dopravy Úradu KSK. Do funkcie ho na základe výberového konania v pondelok vymenovalo Zastupiteľstvo KSK.

Ako Žiarný uviedol pred poslancami, v minulosti profesijne pôsobil ako hlavný stavbyvedúci v Cestných stavbách Košice, ako poradca ministra či generálny riaditeľ sekcie na ministerstve dopravy, pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS), v Slovenskej správe ciest (SSC) aj Správe ciest KSK. Za jeho vymenovanie hlasovalo 52 poslancov, dvaja sa zdržali hlasovania a nikto nebol proti.
 
Záujem viesť najväčšiu krajskú organizáciu prejavili traja, všetci splnili kvalifikačné predpoklady, avšak jeden uchádzač sa na výberové konanie nedostavil a ďalší v písomnej časti nesplnil podmienky pre postup na ústne vypočutie.
 
Očakávaným bodom krajského zastupiteľstva bola aj správa Útvaru hlavného kontrolóra, ktorá skúmala zmluvy z roku 2022 na prenájom 73 kusov modernej techniky pre Správu ciest KSK za takmer 30 miliónov eur. Kontrolóri preverili dodržiavanie právnych predpisov, finančné hospodárenie a navrhli odporúčania na zlepšenie činností.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Správa ciest KSK) 
 
„Po mesiacoch kritiky máme na stole výsledky kvalifikovanej kontroly, ktoré nestoja na domnienkach, ale reálnych faktoch. Zistenia sú jednoznačné: pri prenájme cestárskej techniky neboli porušené právne predpisy ani finančná disciplína. Oceňujem, že kontrolóri podali komplexnú, takmer 400-stranovú správu, okrem iného objektívne porovnali využitie strojov aj s inými správcami ciest. Z výsledkov vyplýva, že využívanie novej techniky v našich strediskách bolo vo väčšine prípadov ešte lepšie a efektívnejšie ako inde,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
Útvar hlavného kontrolóra odporučil župe niekoľko krokov k zlepšeniu procesov. Okrem iného, aby kraj zabezpečil právne posúdenie výhodnosti zmluvných podmienok uzatvoreného nájmu. Župa berie odporúčania hlavného kontrolóra vážne a pracuje na možnostiach riešenia. Župa disponuje znaleckým posudkom docenta Roberta Vernera, ktorý potvrdil finančnú primeranosť prenájmu novej cestárskej techniky. 
 
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Správa ciest KSK) 
 
Spôsob financovania nijako nezaťažil rozpočet KSK, čo je vidno aj na schválenom rozpočte na rok 2024. Celá suma prenájmu je platená zo zvýšených príjmov alebo úspory výdavkov.
 
Na základne záverov právnych analýz je zverejnený verejný prísľub dodávateľa na odpredaj techniky za symbolické 1 euro na webovej stránke sľubujúceho. Terajšie alebo budúce vedenie župy sa tak bude môcť rozhodnúť, či sa stane vlastníkom prenajatej techniky.
(9:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár