Darovať 2% z daní môžete aj v tomto roku Nadácii PSK pre podporu rodiny

1687x
07. Február 2024
 Darujte 2% z daní nadácii prešovskej krajskej samosprávy
 Ilustračná fotografia
 
Prispejete tak na pomoc ľuďom v núdzi. Dve percentá jej môže poukázať fyzická aj právnická osoba a až tri percentá zo svojej dane dobrovoľník.
 
Krajská nadácia prijíma tieto finančné prostriedky od roku 2021 a prerozdeľuje ich medzi jednotlivcov a rodiny, ktorí ju požiadali o pomoc.  
 
Blíži sa termín  na poukázanie podielu zo zaplatenej dane za rok 2023. Fyzická, právnická osoba a dobrovoľník ho môže darovať vybranej neziskovej organizácii, občianskemu združeniu aj nadácii, medzi inými tiež Nadácii PSK pre podporu rodiny.
 
Termín na podávanie daňových priznaní a zaplatenie dane je v prípade právnických osôb do 31. marca, resp. pre fyzické osoby a dobrovoľníkov do 30. apríla 2024.  
 
 
„Sme vďační, že si obyvatelia kraja vyhliadli práve našu nadáciu, ktorej sa rozhodli poukázať percentá zo svojej zaplatenej dane, pričom mnohí tak robia rok čo rok, a tým sa pripájajú k vlne solidarity s núdznymi. Aj tieto financie výrazne pomáhajú ľuďom z nášho kraja, ktorí sa ocitli v hmotnej, existenciálnej a najmä v zdravotnej núdzi a každá korunka sa im zíde či už na rehabilitácie, liečbu, zakúpenie základných životných potrieb a oblečenia, liekov aj zdravotníckych pomôcok. Ďakujeme všetkým, ktorí tak urobia aj v tomto roku a podporia našu nadáciu,“ vyjadril sa predseda PSK Milan Majerský.    
 
Vo veci asignácie dane a teda priamej podpory krajskej nadácie nájdu daňovníci všetky potrebné informácie na jej webovom sídle www.nadacia-psk.sk v časti 2 % z dane. Fyzické osoby – zamestnanci tu majú k dispozícii na stiahnutie tiež Vyhlásenie o poukázaní 2 % z dane pre nadáciu, ktoré je potrebné doplniť a zaslať na príslušný daňový úrad. 
 
Zverejnené na nej sú aj informácie a presný postup pre poukázanie podielu z dane v prípade právnických osôb. Stránka obsahuje i presné inštrukcie pre dobrovoľníkov.
 
 
Hlavnou podmienkou pre poukázanie ich 3 % organizácii, združeniu či krajskej nadácii je odpracovanie dobrovoľníckej činnosti v rozsahu aspoň 40 hodín a potvrdenie o jej výkone od organizácie, resp. jednotlivca, u ktorého bola táto dobrovoľnícka práca realizovaná.
 
Dobrovoľník pritom nemusel stanovený počet hodín odpracovať výlučne v prospech jedinej organizácie/jednotlivca. Nadácia PSK pre podporu rodiny vznikla v roku 2019 a percentá z dane prijíma od daňovníkov už štvrtý rok. V minulom roku jej bolo v rámci poukázania tejto asignačnej dane poukázaných približne 2-tisíc eur.
 
Aj tieto financie boli prerozdelené medzi žiadateľov o pomoc, pričom krajská nadácia im v roku 2023 celkovo rozdelila až 288-tisíc eur. Finančne podporila spolu 327 rodín a jednotlivcov.    
(9:20,PSK)
Diskusia
Pridať komentár