Návšteva žiakov Strednej odbornej školy ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v OSN vo Viedni

1463x
25. December 2023
Návšteva žiakov Strednej odbornej školy ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v OSN vo Viedni
Študenti vo Viedni 
 
11. decembra sme sa spolu s pedagogickým dozorom vydali na západ nášho malebného Slovenska. Našou prvou zastávkou bolo naše hlavné mesto, avšak cieľom našej cesty bola UNIS - Informačná služba Organizácie spojených národov, ktorá sídli vo Viedni. Túto organizáciu sme navštívili vďaka výzve Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, ktorej hlavným zámerom bolo podporiť etické správanie a hodnotové vzdelávanie v školách.
 
Na ceste do Viedne sme absolvovali krátky kvíz, ktorý preveril naše vedomosti o samotnej organizácii. Po vstupe do budovy sme museli prejsť cez bezpečnostnú kontrolu, rovnako ako aj všetci zamestnanci UNIS. Následne pedagogický dozor informoval o našom príchode zamestnanca OSN, ktorý si všetko zaznamenal a informoval o nás svoju kolegyňu.
 
Šarmantná slovenská sprievodkyňa nám predstavila celú organizáciu v anglickom jazyku. Previedla nás centrom OSN, kde sa nachádzajú jednotlivé vlajky štátov podieľajúcich sa na rozhodovaní o mierových aktivitách OSN. Prehliadka viedla aj cez rokovaciu miestnosť, kde sme mohli priamo sledovať, ako to tam prebiehalo.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
Súčasťou prehliadky boli aj interaktívne prednášky o práci UNIS ako informačnej služby, ktorá pracuje s informáciami na dennej báze. Dostali sme priestor na naše otázky, ktoré sa týkali nielen potreby rozvoja mediálnej gramotnosti na školách, ale zaujímalo nás aj to, ako UNIS bojuje proti šíreniu dezinformácii na sociálnych sieťach. Počas celej prednášky nám bolo prizvukované, aké dôležité je vyznať sa v dnešnom informačnom chaose a pracovať na vlastnej mediálnej gramotnosti.
 
Po návrate domov nás, členov školského parlamentu, čaká ďalšia časť tohto projektu a to je predstaviť naše poznatky z návštevy OSN našim spolužiakom a učiteľom. Týmto sa budeme ďalej podieľať na rozvoji mediálnej gramotnosti a kritického myslenia v našej škole.
(16:30, Dominika Pangracová, členka školského parlamentu)
Diskusia
Pridať komentár