Rizikový darček, smútok pod stromček. Na vianočné zásielky z týchto obchodov môžete čakať márne

1314x
13. December 2023
Pozor na rizikové e-shopy
 
 (Zdroj: FB Polícia SR - Prešovský kraj)
 
Nákupy cez internet sú obzvlášť v predvianočnom období vyhľadávaným spôsobom, ako jednoducho vyriešiť nákupy darčekov pod stromček.
 
Vďaka nim dokážeme vianočné darčeky vyriešiť na počkanie z pohodlia domova. Naklikáš, zaplatíš, vyzdvihneš. Ibaže... Internetové obchody sú síce dobrým sluhom, no ľahko sa môžu stať zlým pánom. Na rozdiel od tradičných nákupov v kamenných predajniach totiž internetové nákupy so sebou prinášajú nemalé riziká.
 
V tom "lepšom" prípade vám môže pribudnúť starosť so zlým, rozbitým či nefunkčným darčekom. V tom najhoršom prídete o peniaze a darčeka sa vôbec nedočkáte.
 
 
Zoznam rizikových e-shopov Slovenská obchodná inšpekcia vedie na svojej webstránke zoznam e-shopov, ktoré považuje za rizikové kvôli nedodržiavaniu niektorých zákonných povinností, ale aj problematického vymáhania spotrebiteľských práv a individuálnych nárokov.
 
Zaradenie internetových stránok na zoznam je len odporúčaním SOI pre spotrebiteľov, aby nákup na internetových stránkach dôkladne zvážili. V žiadnom prípade ale nejde o úplný zoznam rizikových e-shopov.
 
V zozname sú uvedené rôzne stránky, od e-shopov registrovaných v zahraničí, kde nie je možné uskutočniť kontrolu dodržiavania zákonných povinností, až po stránky, ktoré fungujú iba ako sprostredkovateľ tovaru pre iné spoločnosti alebo tie, ktoré vám tovar nedodajú a svojich práv sa od nich dožadujete zbytočne.
 
(9:09, KRPZPO)
Diskusia
Pridať komentár