VIDEO | Vo Veľkom Šariši sa zdokonaľovali v posunkovej reči

712x
12. December 2023
V Mestskej knižnici Veľký Šariš sa pracovníci kultúrnych inštitúcii zdokonaľovali v posunkovej reči
Pozrite si našu videoreportáž (Zdroj: Ahoj TV)
 
Pilotné školenie sa konalo v rámci projektu ART&SIGNS financovaného z programu Erasmus+. Zameralo sa na pomoc nepočujúcim návštevníkom kultúrnych zariadení.
 
„Veľa múzejných pracovníkov nevie ako debarierizovať toto prostredie a vítať nepočujúcich návštevníkov, ako komunikovať, ako ponúknuť materiál, ktorý je prístupný. Očakávaním je lepšie privítanie nepočujúcich v kultúrnych inštitúciách,“ vysvetlil Marek Kanaš, riaditeľ INNOSIGNS organizácie a manažér projektu ART&SIGNS.
 
„Knižnice už dávno nie sú takým statickým a tichým miestom, ale je to priestor a miesto na stretávanie sa rôznych komunít a jednou z komunity sú aj títo nepočujúci a preto tu organizujeme rôzne školenia,“ prezradila knihovníčka Veronika Lazoriková.
 
 (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Toto školenie dáva všetkým pracovníkom mesta a našich inštitúcii možnosť pristupovať k návštevníkovi, ktorý je znevýhodnený práve tým, že nepočuje, osloviť ho a privítať ho. To sú tie základné znaky, ktoré sme sa naučili,“ povedala Jana Jačišinová, vedúca odboru cestovného ruchu a kultúry a prezentácie mesta Veľký Šariš.
 
Do školenia sme sa zapojili aj my a v posunkovej reči sme sa okrem iného naučili ukázať aj názov našej televízie AHOJ TV.
 
Projekt má dvojročné trvanie a končí v januári budúceho roka. Pracovníkov okrem Veľkého Šariša vzdelávali aj v Košiciach. Na obidvoch miestach zrealizovali päť školiacich stretnutí.
(15:58, red.)
Diskusia
Pridať komentár